Atsarginio išėjimo statyba atidėta

Artūras Zuokas neskuba burti naujo visuomeninio judėjimo

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininkas, Vilniaus meras Artūras Zuokas kuriam laikui atidėjo naujo visuomeninio judėjimo įsteigimą. Rimti nesutarimai jo vadovaujamoje partijoje verčia A.Zuoką neskubėti su nauju dariniu, kuris, politikos ekspertų teigimu, turėtų tapti „atsarginiu išėjimu” pašlijusios reputacijos politikui.

Yra svarbesnių reikalų

„Kauno diena” rugsėjo pabaigoje rašė, kad A.Zuokas ketina suburti naują pilietinį, nepolitinį judėjimą, kuris rūpinsis „pilietinės visuomenės ir gražios Lietuvos kūrimu”.

Tuomet LiCS vadovas dar negalėjo pasakyti, nei kada atsiras naujas judėjimas, nei kaip jis vadinsis, nei kas į jį susiburs. Tik informavo, kad liberalcentristai prisidės prie naujojo darinio steigimo. A.Zuokas teigė, kad judėjimas gali atsirasti artimiausiu metu.

Tačiau praėjus daugiau kaip mėnesiui nei A.Zuokas, nei jo šalininkai LiCS gretose negalėjo tiksliai pasakyti, kada gali atsirasti naujas visuomeninis judėjimas.

Pasak LiCS frakcijos Seime seniūno Algio Čapliko, judėjimo steigimo reikalai pristabdyti dėl „tam tikrų aplinkybių”. „Jie kuriam laikui atidėti, nes yra ir svarbesnių reikalų”, – „Kauno dienai” sakė A.Čaplikas.

Tarp tokių problemų jis paminėjo situaciją LiCS, iš kurios buvo pašalinti A.Zuoko priešininkai. Dabar vyksta partijos vadovo šalininkų ir dar nepašalintų priešininkų kova dėl įtakos šioje politinėje organizacijoje.

Be to, pasak A.Čapliko, ir valstybėje situacija nėra stabili, todėl „bent kol kas nėra laiko galvoti apie visuomeninius judėjimus”. Valdančiąją koaliciją purto nesutarimai, gresiantys Vyriausybės krize ar netgi pirmalaikiais Seimo rinkimais.

Gali būti įgyvendinta kitąmet

Anot A.Čapliko, visuomeninio judėjimo, kuris prisidėtų prie pilietinės visuomenės ugdymo, subūrimo idėja nėra pamiršta. Galbūt ji bus įgyvendinta kitąmet.

Tačiau kol kas atsisakoma detalizuoti, koks bus naujojo judėjimo pavadinimas ir konkretūs veiklos tikslai. „Viskas bus paskelbta savo laiku”, – yra sakęs A.Zuokas.

A.Čaplikas tvirtino, kad LiCS vadovybė buvo informuota apie A.Zuoko planus prisidėti prie naujo visuomeninio judėjimo įsteigimo. „Tai idėjai buvo pritarta. Partija irgi iš dalies prie to prisidės”, – sakė Seimo LiCS frakcijos seniūnas. Bet jis pabrėžė, kad naujas visuomeninis judėjimas „netaps liberalcentristų dukterine įmone”, nes prie jo įsteigimo prisidės ir daugiau visuomenėje žinomų žmonių.

LiCS vadovas taip pat griežtai neigė prielaidą, kad naujasis visuomeninis judėjimas taps vienu jo viešųjų ryšių instrumentų artėjant savivaldos rinkimams. „Tas judėjimas reikalingas ne man, o visai Lietuvai”, – įsitikinęs sostinės meras.

Visuomeninis gali tapti politinis

Tuo tarpu politologai neabejoja, kad naujasis visuomeninis judėjimas, jeigu jis bus įsteigtas, bandys pataisyti pašlijusią A.Zuoko reputaciją ir galbūt taps naujosios politinės jėgos pagrindu, ypač jeigu dabartiniam LiCS vadovui nepavyks išlaikyti užimamų pareigų.

Politologas Lauras Bielinis „Kauno dienai” teigė esąs įsitikinęs, kad A.Zuokas dabar imasi kurti naują politinį darinį, kuris ateityje gali tapti jo tolesnės politinės veiklos pagrindu.

„Šiandien jis teigia, kad kuriamas nepolitinis, pilietinis, nepartinis judėjimas. Tačiau, kaip rodo Lietuvos praktika, dažnai tokie nepolitiniai dariniai lengvai transformuojami į politinius, jeigu iniciatoriams to prireikia”, – sakė politologas.

Stasys Gudavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.