Artėja karas ir nelegaliems garažams

Savavališkų statinių savininkai nenori prarasti šimtus kainuojančio turto

Mieste stovi šimtai nelegalių garažų, kurie kol kas niekam neužkliūdavo, tačiau Savivaldybė jau ketina pradėti juoS griauti. Atrodo, kad ši kova bus nelengva.

Pirmoje eilėje – kioskai

Kauno miesto savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys teigė, kad nelegalių garažų mieste yra šimtai, tačiau jų savininkai kol kas gali jaustis ramūs.

„Mieste yra kelios didelės grupės nelegalių statinių – kioskai, reklaminiai stendai ir garažai. Visiems labiausiai į akis krenta kioskai, todėl dabar kovojame su jais. Tai nelengva, ilgai užtrunka teisinės procedūros, bet vieną dieną tokių kioskų nebeliks. Manau, kad tada ateis eilė garažams”, – sakė jis.

Anot Z.Girčio, nelegalių garažų savininkams bus nurodyta nukelti statinius, o priešingu atveju jie bus nugriauti Savivaldybės jėgomis.

„Gali būti, kad mes patys to nedarysime. Yra bendrovių, kurios apsiimtų išspręsti visus su tokių garažų nugriovimu susijusius juridinius klausimus mainais už metalo laužą. Manau, kad tai priimtinas variantas”, – svarstė Z.Girčys.

Keli spėjo parduoti

Birželio 23-iosios gatvėje metalinius garažus turėję gyventojai neseniai nustebo, pamatę, kad jų statiniai yra ardomi ir išgabenami. Prieš kurį laiką ant garažų atsirado lapeliai, liepiantys pašalinti garažus. „Dėl čia stovinčių garažų negali pradėti darbą degalinė. Nuostolius, susidariusius dėl prastovos, teks atlyginti garažų savininkams. Prašome garažus nusikelti arba, nesant savininkų, mes teritoriją atlaisvinsime savo jėgomis. Degalinė pradės veikti nuo šių metų spalio 17 dienos”. Po šiais rašteliais niekas nepasirašo.

Keli garažų savininkai suskubo paskelbti, kad parduoda garažus. Vienas jų pardavė už 600 litų. Naujasis savininkas buvo atvykęs apžiūrėti ir džiaugėsi už gerą kainą įsigijęs gerą daiktą.

„Garažai stovėjo 20 metų ir niekam netrukdė. Dabar statoma nauja degalinė, turbūt dėl jos ir griauna tuos garažus. Tačiau mes nežinome, kas tai daro. Nesuprantu, kaip taip galima, kažkas turi atlyginti nuostolius”, – stebėjosi vieno, jau nugriauto, garažo savininkas.

Nežino, kas atlygins nuostolius

Kito garažo savininkas Juozas Šepranavičius pasakojo, kad garažą pasistatė prieš kelis dešimtmečius. „Net 31 metus dirbo apdailos valdyboje, kurios teritorijoje darbuotojams leista pasistatyti garažus. Vėliau ta teritorija perduota Savivaldybei. Prieš kurį laiką atsirado tie lapeliai, todėl pakabinau skelbimą, kad parduodu garažą”, – pasakojo vyras. Jis pripažino, kad turtas nebuvo teisiškai įregistruotas. „Bet anksčiau tie garažai niekam neužkliuvo”, – atsiduso J.Šepranavičius.

Šeštadienį jis jau sakė, kad garažo nebėra. „Buvau susirengęs jį išsivežti, bet radau teritoriją užrakintą, o ant vartų užstatytą betono plokštę, kad niekas neįeitų. Dabar nežinau, į ką kreiptis, kas atlygintų nuostolius”, – sakė jis. Kai kurie garažų savininkai ketina kreiptis į policiją, kad ši padėtų išsiaiškinti šiuos įvykius.

Degalinės savininkai neigia įtarimus

Gyventojai įtarė, kad garažus griovė šalia degalinę statę darbininkai. Degalinę „Uno X” bendrovės „Gasida” užsakymu statantys UAB „Daldehog” darbininkai sakė, kad jiems netrukdo garažai ir jie jų negriauna.

„UNO X” degalines valdančios UAB „Hydro Texaco” vykdančioji direktorė Asta Šidlauskaitė-Verbickienė teigė, kad statybos su jos vadovaujama bendrove neturi nieko bendro.

„Mes esame sutarę su degalinės savininku, kad jis suremontuos degalinę, o paskui mes ją nupirksime. Į statybų procesą nesikišame. Tenka apgailestauti, kad kilę nesusipratimai siejami su mūsų bendrovės vardu”, – sakė ji.

UAB „Gasida” direktorius Gintas Dambrauskas teigė, kad garažai degalinės veiklai netrukdytų. „Mes nuo tos teritorijos šiaip ar taip atsitvėrėme sienute. Kyla įtarimas, kad kažkas pasinaudojo mūsų vardu ir griauna garažus. Tie lapeliai atsirado ne mūsų iniciatyva. Galbūt kažkam labai reikia to sklypo, norima kažką statyti. Man tai primena padeginėjimus Vilniuje”, – sakė jis.

G.Dambrauskas pridūrė, kad tie garažai kenkė miesto įvaizdžiui. „Jie ne tik negražiai atrodė. Ten buvo atvažiavę ir aplinkosaugininkai, rado tepalo dėžių, garažais domėjosi ir policija”, – sakė jis.

Gyventojai pastebėjo, kad metalą išsiveža UAB „Torlina”, kuri superka metalo laužą, darbuotojai. Minėtos bendrovės vadybininkas Nerijus Medziukevičius tikino, kad išsiveža tik tą metalą, kuris jiems parduotas. „Patys negriauname tų garažų. Jie, kiek žinau, yra nelegaliai pastatyti”, – sakė jis.

Dainoras Lukas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.