Dėl Lietuvos verslininkų delegacijos vizito į Rumuniją su LR Prezidentu

2005 metų gruodžio 8-9 dienomis, Tarptautiniai prekybos rūmai ICC Lietuva (ICC Lietuva) LR Prezidentūros pavedimu organizuoja verslininkų delegaciją, kuri lydės Lietuvos Respublikos prezidentą Valdą Adamkų jo vizito į Rumuniją metu.
Stabili Rumunijos ekonominė padėtis jau keletą pastarųjų metų leidžia išlaikyti aukštą BVP augimą, kuris siekia ~5% į metus, o 2004m. buvo vienas aukščiausių Europoje ir sudarė net 8,3proc. Aukštas BVP augimas prognozuojamas ir 2005-ais – 2006-ais metais. Rumunija laikoma viena laisviausių šalių verslo prasme, turinčia palankią mokestinę sistemą, ko pasekoje ji pagal užsienio investicijas užima pirmą vietą Centrinės ir Rytų Europos regione.
Pakankamai svarbią vietą Rumunijos ekonomikoje užima žemės ūkis. Jame dirba 40% visų darbingo amžiaus žmonių ir sudaro 13% šalies BVP. Daugiausiai auginami maistiniai javai, tačiau derlius nėra gausus. Sparčiai vystosi medžio apdirbamoji pramonė bei daug erdvės nekilnojamojo turto sektoriaus plėtrai. Apdirbamoji pramonė sudaro apie 30% viso BVP, tačiau šalis, ypač sunkioji pramonė, vis dar išgyvena nemažą technologinį atsilikimą. Įmonių, dirbančių energetikos, plieno ir metalo srityse, atžvilgiu vykdoma aktyvi privatizavimo politika.
2007-ais metais Rumunija siekia tapti pilnateise ES nare. 2004 m. Rumunijos eksportas į ES sudarė 67% bendro Rumunijos eksporto, o importas iš ES – 65% bendro Rumunijos importo. Daugiausia eksportuota į Italiją, Vokietiją ir Rusiją. Populiariausios eksportuojamos prekės: naftos produktai, aprangos prekės, avalynė ir odos gaminiai, izoliaciniai laidai, baldai ir jų dalys, geležies plokštės/lakštai, avalynės dalys, medžio drožlių plokštės, laivai ir t.t. Populiariausios importuojamos prekės: naftos produktai, galvijų oda, vaistų mišiniai, įvairūs audiniai, automobiliai, duomenų apdorojimo įrenginiai, optiniai skaitikliai, avalynės dalys ir t.t.
Lietuvos eksportas į Rumuniją 2004 m. sudarė 32.6 mln. litų. Lyginant su 2003 m. eksportas išaugo 1,6 karto. Lietuvos importas iš Rumunijos 2003 m. sudarė 20,1 mln. litų. Lyginant su 2003 m. importas sumažėjo 10 proc. Lietuvos – Rumunijos prekybos balansas buvo teigiamas – 12,5 mln. litų.
Vizito metu Rumunijos sostinėje Bukarešte planuojama surengti verslo seminarą ir dvišalius susitikimus pagal Lietuvos verslo atstovų išreikštus interesus bei susitikimus su svarbiausiais vietos verslo atstovais, dominančių valstybinių institucijų vadovais. Vizite naudojamos priemonės turėtų leisti ne tik užmegzti verslo kontaktus, bet ir įgyti naujas ar sustiprinti jau turimas pozicijas šioje šalyje.
Rumunijos rinka turėtų būti įdomi maisto pramonės, farmacijos, nekilnojamojo turto, mažmeninės prekybos, mechaninių įrenginių, metalo, transporto, tekstilės, medžio apdirbimo, turizmo bei kitų sektorių atstovams.
Laukiame Jūsų interesų ir pasiūlymų dėl delegacijos darbotvarkės. Išklausę Jūsų pasiūlymus ir pastabas formuosime galutinę vizito programą bei spręsime logistinius klausimus. Priklausomai nuo dalyvių skaičiaus į Rumuniją būtų skrendama arba užsakomuoju arba paprastu reisu.
Preliminari vizito kaina 4500-5000Lt. Darbotvarkė yra formuojama, todėl kaina bus tikslinama. Į minėtą kainą įeina: lėktuvo bilietai, viešbutis, pusryčiai, draudimas, darbotvarkės priemonės, delegacijos pervežimų transporto išlaidos, organizacinės išlaidos, delegacijos dalyvių katalogas, ekskursijos, mokesčiai, verslo susitikimų organizavimas, tolesnio dvišalio bendradarbiavimo po vizito palaikymas.
Rengiant šį vizitą bendradarbiaujame su LR Prezidentūra, LR Užsienio reikalų ministerija (URM), Rumunijos Prekybos ir pramonės rūmais, Lietuvos ekonominės plėtros agentūra (LEPA) bei kitomis institucijomis.
Prašome šia informacija pasidalinti ir su savo kolegomis bei partneriais. Mielai atsakysime į iškilusius klausimus. Daugiau informacijos apie šį ir kitus organizuojamus vizitus rasite ICC Lietuva Interneto puslapyje www.tprl.lt/vizitai .
Jūsų klausimus, interesus, susijusius su darbu Rumunijos rinkoje, taip pat pageidavimą dalyvauti Lietuvos verslo delegacijoje vyksiančioje į Rumuniją prašome pranešti iki šių metų lapkričio 10 d. el. paštu g.zaleckas@tprl.lt ir užpildyti delegacijos dalyvio anketą Internete (www.tprl.lt/vizitai) (Rumunija).

Algimantas Akstinas,

Generalinis direktorius,

Tarptautiniai prekybos rūmai ICC Lietuva

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.