Visaginas „bomžėja”

Energetikų mieste prasiskolinę gyventojai vienas po kito metami iš butų.

Nenori nei dirbti, nei mokėti

Festivalio gatvėje nuotaikos visai nešventiškos. Praėjusią savaitę antstolė Nijolė Dutkevičienė iš varžytynių mėgino parduoti trylika šios gatvės bendrabučių kambarių. Dar trys kambariai buvo parduodami Kosmoso ir Parko gatvėse.

Nors daugumos prasiskolinusių visaginiečių kambarių pradinė kaina tebuvo apie tris šimtus litų, varžytynėse pavyko parduoti tik vieną patalpą.

„Dauguma iš varžytynių parduodamų bendrabučių kambarių gyventojai ne tik nenori mokėti už komunalines paslaugas, bet ir dirbti.

Jie visiškai netaupo elektros energijos, vandens. Todėl per keletą metų ir susidarė tūkstantinės skolos”, – apibūdino padėtį N.Dutkevičienė.

Kita prasiskolinusių gyventojų kategorija – čigonai. Jie prasto vardo bendrabučiuose sukūrė ištisus taborus. „O čigonai juk niekada nemoka”, – dūsavo N.Dutkevičienė.

Atsikėlė asocialūs asmenys

Anksčiau Visaginas garsėjo kaip miestas, kuriame žmonės gerai uždirba ir pasiturinčiai gyvena.

Ar Visaginas „bomžėja”? Šio miesto savivaldybės administracijos direktorius Andžejus Pupinis tvirtino, kad šis procesas prasidėjo prieš porą metų.

Tuo metu Visagine butai buvo labai pigūs, jų prisipirko asocialūs asmenys. Netrukus pradėjo aiškėti, kad „bomžai” nenori už nieką mokėti. O dabar prasidėjo jų kraustynės.

Aromatai – vis kitokie

Viename Festivalio gatvės bendrabutyje užsukus į pirmą pasitaikiusią laiptinę pasitiko vargetoms būdingas kvapas – šlapimo, ilgai nesipraususio žmogaus, pagirių, prasto tabako ir kitų „aromatų” mišinys.

Nors lauke spaudė šaltukas, laiptinės durys atlapos. Tačiau ir tai nepajėgė išvėdinti smarvės.

Kitoje laiptinėje – kačių šlapimo tvaikas. Jis lydi kopiant iš pirmojo aukšto į penktąjį.

Ant laiptų – išmatos, šiukšlės. Trečioje laiptinėje – degėsių kvapas. Ši laiptinė neseniai degė.

Bendrabučiuose net ir supainiojus laiptines pasiklysti neįmanoma. Kelią į savus namus išduos kvapas.

Čigonai randa kur gyventi

Nors vidurdienis, koridoriuje plieskia elektros lemputės. Prausykloje kliokia vanduo. Tai čigonų tautybės Ženia Kleimienė užsiima buities darbais. Neužsukusi čiaupų ji išeina kalbėtis su atvykėliais, netrukus iš kambarių pasipila mažylių ir didesnių vaikų būrys.

Ž.Kleimienei iš vieno kambario jau teko išsikraustyti, todėl dabar su vaikais susispaudė dviejuose likusiuose. Tas kambarys buvo parduodamas iš varžytynių.

Ž.Kleimienė augina keturis vaikus ir tris anūkus. Vyro nėra, darbo nėra, mokėti už paslaugas pinigų irgi nėra. Kas laukia ateityje? Gatvė.

Bet čigonė išdidžiai pareiškia, kad į taborą Vilniuje tikrai nevažiuos. Ne iš ten, o iš Ignalinos į Visaginą ir atvyko.

Kita čigonų šeima jau ne kartą buvo iškraustyta iš bendrabučių kambarių, bet vis randa tuščių ir juose apsigyvena.

Tatjaną buvo ištikusi nelaimė gyventi kaimynystėje su čigonų šeima. „Švirkštai, narkotikai, neaiškių asmenų naktiniai vizitai”, – prisiminė moteris.

Nesunku susirasti kambarį

Tuščių kambarių Visagino bendrabučiuose – apstu. Viename jų be durų gyvena Antonas Muraškinas. Jį prieš porą mėnesių iškraustė iš nuosavo kambario, tačiau vyras netrukus tame pačiame bendrabutyje susirado laisvą plotą.

Ant palangės maišelyje keli obuoliai, maisto likučiai, ant žemės patiestas suplyšęs čiužinys, keli skarmalai. Tai – A.Muraškino gyvenimas. Tiesa, kambaryje šilta, nes radiatoriai šildo.

„Šiandien dar neradau nė vieno butelio. Bloga diena”, – skundėsi visaginietis. Metalo jis neieško, nes jo paprasčiausiai nebėra. Ką buvo galima išplėšti ir parduoti, jau parduota.

Kiekviename bendrabučių aukšte – bent po kelis tuščius kambarius. Radiatoriai šyla, langai atlapoti. Nuo skersvėjo girgždančios durys kelia nekokius jausmus.

Išganymas – baldų įmonė

Tolimųjų reisų vairuotojas Nikolajus yra bendrabučių gyventojų teisių gynėjas. Kadaise teisininko žinių įgijęs vyras įsitikinęs – valdžia apgaudinėja, mokesčius skaičiuoja kaip nori.

„Privažiuoja prie namo sunkvežimis, atidaro langą, sumeta skolininko daiktus. Viskas, kambarys laisvas. Bet argi taip galima?” – piktinosi Nikolajus.

Varžytynės mieste vyksta dažnai. Tačiau bendrovės „Visagino komunalininkas” atstovai nepanoro kalbėti apie gyventojų skolas – esą tai daryti draudžia įstatymas.

Visagino savivaldybės administracijos direktorius A.Pupinis miestiečiams taip pat nieko paguodžiančio negalėjo pažadėti. Anot jo, visi kaip išganymo laukia baldus gaminsiančios įmonės statybos. Bus darbo, tada ir gyventi bus galima.

„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Visaginas „bomžėja”"

  1. anonimas

    dar daugiau nesamoniu sugalvoti niekaip????visaginas nera bomzatnikas-jai ti zinoma tu ne esi tushciagalvis…o jai taip jau yra -taj tavo problemos…o visagino shmeishti nereikia! 👿

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.