Brangsta visuomeninis transportas

Užvakar miesto tarybos posėdyje politikai sutartinai nusprendė didinti miesto maršrutinių autobusų bilietų kainas.

Nuo gruodžio 1 dienos važiavimas Panevėžio autobusų parko bendrovės autobusais kainuos jau ne 80 centų, o visą litą. Kioskuose perkantiesiems bilietas brangs taip pat 20 centų – nuo 70 iki 90 centų.

Tačiau politikų nuomonės išsiskyrė dėl kaltininko, lėmusio tų kainų kilimą.

„Ne degalų brangimas yra to priežastis. Visi baisūs autobusų parko nuostoliai – dėl nesutramdomų privačių vežėjų. Nėra jokios jų kontrolės”, – pareiškė socialdemokratas Povilas Vadopolas ir pažėrė šūsnį skaičių, rodančių nelygybę tarp sąžiningai mokesčius pervedančios savivaldybės įmonės ir galbūt juodąja buhalterija užsiiminėjančių privačių vežėjų.

P.Vadopolo duomenimis, metai po metų autobusų parkas sumoka maždaug po 1,7 milijono litų mokesčių, o privatūs vežėjai, nors ir perveža beveik vienodai keleivių, – net 17 kartų mažiau.

Neiškentęs socialdemokratas dūrė pirštu į politikus.

„Ką mūsų taryba dėl to darė? Jokių žingsnių dėl to nežengė”, – piktinosi P.Vadopolas.

Politikas prisiminė ir šiurpių pavyzdžių iš praktikos, kai aktyvios privačių vežėjų kontrolės ėmęsis darbuotojas patyrė baisų susidorojimą – padegtas namas, vėliau jis pats buvo užpultas, supjaustyta koja.

Ir po tokių šiurpių faktų valdžia, anot P.Vadopolo, likusi „abejingumo būklės”. O autobusų parkas toliau kasdien patiria beveik 3 tūkst. litų nuostolius.

Iš pradžių meras Vitas Matuzas karštajam politikui šaltai patarė „pateikti minčių dabar kaip tik koreguojamam Baudžiamajam kodeksui”, tačiau salėje sustiprėjus kitų politikų nepasitenkinimui susizgribo, jog šiuo klausimu turi pateikti siūlymus administracija.

„Gal kurti Klaipėdos pavyzdžiu viešąją įstaigą, kuri tą sritį prižiūrėtų?” – paklausė meras.

Miesto vykdomosios valdžios abejingumu piktinosi ir krikdemas Julius Beinortas.

„Tiesiog nekorektiška, kad niekas nenori girdėti teisybės. Ūkio skyrius jau pernai turėjo pateikti siūlymus, bet jų neišgirdome. Mere, nurodykite datą, kada mes tai išgirsime”, – pareikalavo J.Beinortas.

V.Matuzas į tai iškart atsakė, jog administracijos siūlymai bus pateikti jau kitą savaitę kolegijos posėdyje.

Po to tarybos nariai nusiramino ir bendru sutarimu padidino bilietų kainas.

Limina Kepalaitė

www.panbalsas.lt

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.