Bausmė už prarastą žmogiškumą – ŽIV

Vilnietė gydytoja Neringa Maleckienė pašiurpo kabineto tarpduryje išvydusi kruviną, pusnuogę šunų sukandžiotą merginą. Paaiškėjo, jog prostitucija užsiimanti narkomanė nukentėjo už atsisakymą mylėtis be prezervatyvo. „Tie vyrai – savižudžiai! – taip keturių solidžių vilniečių poelgį įvertino geležinkelio stoties prostitutes „gananti” medikė. – Labiausiai gaila jų draugių ir žmonų”.

Paukščių gripo bijantys lietuviai nesijaudina dėl virš jų galvų kybančios šiurpesnės – AIDS grėsmės. Pacienčių paslapties negalintys atskleisti medikai „Lietuvos žinioms” patvirtino, kad šiuo metu Vilniuje triūsia kelios ŽIV infekuotos prostitutės.

„Mes, gydytojai, dažnokai pasvarstome, kas laukia Lietuvos, kai toks žemas jos piliečių sąmoningumas, – apgailestavo medikė. – Savo „auklėtinėms” prostitutėms nuolat teigiame, kaip svarbu naudoti prezervatyvus, kad žmogaus imunodeficito virusu neužsikrėstų pačios ir neužkrėstų klientų. O jos mums sako: „Gydytoja, juokaujate?”

Pasirodo, didžioji dauguma vyrų reikalauja, kad prostitutės nenaudotų jokių apsisaugojimo priemonių.

Lietuvos AIDS centro gydytoja ginekologė Rūta Jarašūnienė nenustebo, iš žurnalistės išgirdusi apie atvejį Trakuose: „Vyrai prostitutėms dar ir pinigų primoka už tai, kad šios sutiktų santykiauti be prezervatyvų! – tai ypač populiaru tarp 40 metų turinčių ir vyresnių vyrų”.

Deja, medikai neturi teisės kištis į šeimų reikalus, jie negali pranešti ŽIV užsikrėtusių asmenų žmonoms ar vyrams apie artimųjų ligą. Lietuvos AIDS centro atstovės spaudai Vilmos Budėnienės tvirtinimu, iš 20 ŽIV infekuotų prostitučių Vilniaus apskrityje triūsia ar triūsė 9, Klaipėdos apskrityje – 6. Iš viso Lietuvoje iki spalio 1 d. užregistruotos 125 ŽIV infekuotos moterys ir 951 vyras.

Maleckienė ir kiti medikai įspėja, kad tikrasis ŽIV infekuotų asmenų skaičius Lietuvoje gali būti dešimt kartų didesnis už oficialiai registruotą.

Daiva Norkienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.