V. Adamkus: realiau būtų tikėtis, kad dėl ES biudžeto bus susitarta pirmą 2006-ųjų pusmetį

Iš neeilinio neformalaus Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimo Londone grįžęs Prezidentas Valdas Adamkus teigė, jog ES narėms nepavyko susitarti dėl biudžeto, nes išsiskyrė Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos pozicijos.

„Po visų pasisakymų buvo aišku, jog nesutariama dėl pagrindinio klausimo – žemės ūkio finansavimo. Prancūzija yra užėmusi tvirtą poziciją ir nė centimetro nesitraukia atgal. Didžioji Britanija bando rasti kompromisą, tačiau šis klausimas iki gruodžio mėnesio liks neišspręstas”, – žurnalistams sakė V. Adamkus.

Po ketvirtadienį Hampton Korto rūmuose netoli Londono vykusio ES viršūnių susitikimo V. Adamkus teigė, jog nors ES biudžeto klausimas buvo sprendžiamas, nors buvo tariamasi darbo komisijų lygiu, susitarti nepavyko.

Šalies vadovo teigimu, biudžeto klausimus nuspręsta nukelti į gruodžio mėnesį Honkonge vyksiantį Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) ministrų pasitarimą.

ELTA primena, kad dar birželį ES lyderiams dėl 875 milijonų eurų biudžeto susitarti nepavyko iš esmės dėl to, kad Didžioji Britanija atmetė siūlymus sumažinti jai skiriamos biudžeto sugrąžinamosios dalies mokėjimą. Britai tuomet laikėsi pozicijos, jog toks žingsnis būtų įmanomas tik tokiu atveju, jei Prancūzija sutiktų radikaliai sumažinti žemės ūkiui skiriamas subsidijas.

Savo ruožtu Prancūzija, kuri pagal šią politiką gauna daugiausia naudos, nepritaria jokiems pokyčiams.

Ekspertų teigimu, nors šiuo metu ES pirmininkaujančios Didžiosios Britanijos premjeras viliasi, jog gruodį bus galiausiai susitarta dėl 2007-2013 metų ES biudžeto, realiau būtų tikėtis, kad dėl biudžeto bus susitarta pirmąjį 2006 metų pusmetį, kai pirmininkavimą ES perims Austrija.
2005-10-28 17:37

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.