„Žalioji korta” vilioja sukčius

Lietuvos piliečiams kelyje į svajonių šalį vėl uždegama žalia šviesa – įpusėjo „Žaliosios kortos” loterija.
Mūsų žmonės, kaip ir daugelio kitų pasaulio valstybių gyventojai, iki gruodžio pradžios dar gali siųsti anketas dalyvauti imigracinių vizų loterijoje. Tačiau JAV ambasados darbuotojai įspėja, jog gyventojų svajonėmis legaliai gyventi ir dirbti Amerikoje dažnai naudojasi apsukruoliai. Šią loteriją lydi nelegaliai tarpininkaujančios bendrovės bei fiktyvių sutuoktinių medžiotojai.

Registruotis paprasta

Jungtinės Valstijos imigracinių vizų loteriją skelbia kasmet. Šiemet ji prasidėjo spalio 5-ąją, o baigsis gruodžio 4 dieną.

Jau antrus metus registruotis dalyvauti šioje loterijoje galima tik internetu.

Užpildyti anketą nėra sudėtinga – tereikia pradinių anglų kalbos žinių. Tačiau vos paskelbus loterijos pradžią, laikraščiuose sumirga ne vienas skelbimas. Įvairios įmonės siūlo padėti užpildyti dokumentus. Be to, kai kurios jų reklamuojasi, kad čia užpildžius dokumentus galimybė laimėti padvigubėja.

Tačiau tai netiesa, nes 50 tūkst. laimingųjų loterijos laimėtojų atsitiktinai atrenka kompiuteris. Pernai „Žaliąją kortą” laimėjo 488 Lietuvos piliečiai. Dauguma jų į Ameriką išvyko su šeimomis, tad bendras emigrantų skaičius viršija 1 500.

Domėjosi trys žmonės

Ūkio ministro padėjėja ryšiams su visuomene Orijana Jakimauskienė teigė, jog tarpininkavimo paslaugas teikiančių bendrovių įstatuose turi būti įrašyta ši paslauga. Kitaip tokia veikla yra neteisėta.

Kai kurių Klaipėdos turizmo agentūrų atstovai tikino, jog atsisakė tarpininkauti pildant dokumentus „Žaliajai kortai” laimėti. Anot jų, tokia veikla – nelegali. Pavyko rasti tik dvi įmones, kurios teikia šią paslaugą.

Bendrovė „Almaneda” pildyti loterijai reikalingus dokumentus padeda jau trejus metus.

Vadybininko Vido Bikelio teigimu, šiemet apie šią paslaugą jie paskelbė tik prieš savaitę. Kol kas ja pasinaudoti panoro trys klaipėdiečiai. „Pernai taip pat nesulaukėme žmonių antplūdžio. Per savaitę dokumentus užpildydavome tik 2-3 to pageidaujantiems gyventojams. Į mus kreipiasi klaipėdiečiai, kurie vis dar nesugeba naudotis internetu arba namie neturi kompiuterio. Tikriausiai kitais metais ir mes atsisakysime šios paslaugos”, – sakė V.Bikelis.

Tokia paslauga kainuoja nuo 20 iki 70 litų. Kainai įtakos turi tai, kelių asmenų šeima siekia laimėti „Žaliąją kortą”.

Dokumentus užpildyti klaipėdiečiams padeda ir Laukininkų gatvėje esančio fotosalono darbuotojai. Jie sakė, jog žmonių antplūdžio dar nesulaukė. Tikimasi, kad ši paslauga taps populiaresnė iki loterijos pabaigos likus kelioms dienoms.

Reikalavo dolerių

„Žaliosios kortos” loterija naudojasi interneto sukčiai. Jie sugeba apmulkinti apie Ameriką svajojančius žmones. Pernai tokie sukčiai plačiai siuntinėjo elektronines žinutes. Jose buvo pranešama, kad adresatas laimėjo „Žaliosios kortos” loterijoje. Žinutėje taip pat buvo išdėstytas reikalavimas nurodyti kontaktinę informaciją, atsiųsti nuotrauką bei į nurodytą sąskaitą pervesti beveik 350 dolerių. Šie pinigai esą bus skirti tvarkyti loterijai reikalingus dokumentus.

JAV ambasada Lietuvoje dar kartą priminė, jog dalyvavimas loterijoje yra nemokamas. Amerikos vyriausybė nė vienoje šalyje nėra įsteigusi jokių konsultacinių įmonių bei įpareigojusi privačių bendrovių, kad šios konsultuotų ir siūlytų pagalbą žmonėms.

Santuoka – už pinigus

„Žaliosios kortos” loteriją lydi ir fiktyvios santuokos. Vizą visam gyvenimui laimėję žmonės pasiskelbia, jog ieško antrosios pusės. Paieškos tikslas – rasti priešingos lyties atstovą, kuris norėtų gyventi Amerikoje ir už tai galėtų nemažai sumokėti. Neoficialiomis žiniomis, tokios santuokos Lietuvoje kaina – apie 10 tūkst. dolerių. Tačiau tokios vestuvės negarantuoja, jog su „Žaliąją kortą” laimėjusiu asmeniu susituokęs žmogus galės kartu išvykti į svajonių šalį.

Klaipėdos civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė sakė, jog kasmet atsiranda žmonių, kurie paprašo paankstinti santuokos datą. Jie motyvuoja tuo, kad reikia kuo greičiau susituokti, nes vienas iš partnerių laimėjo „Žaliąją kortą”. „Tačiau tai nėra priežastis paankstinti vedybas. Todėl tokius asmenis taip pat sutuokiame tik praėjus mėnesiui, kai jie pateikė prašymus”, – teigė G.Misevičienė.

Ji neabejojo, kad žmonės retkarčiais išties tuokiasi tik dėl „Žaliosios kortos”. Tačiau jie atvirai to nepasako. „Jie puikiai supranta, kad atvirumas pakenktų. Juk tokios santuokos registruoti negalėtume, nes ji būtų fiktyvi”, – kalbėjo G.Misevičienė.

ES kortos nebus

„Žaliosios kortos” loterijos idėja beveik užsikrėtė ir Europos Sąjunga. Užvakar Europarlamente tik menka balsų persvara buvo atmestas pasiūlymas kurti europinę žaliąją kortelę. Ją gavę ne ES šalių piliečiai būtų galėję laisvai judėti ir dirbti visose Sąjungos valstybėse.

Šalims pasiūlyta pačioms nuspręsti, kiek imigrantų ir kokiomis sąlygomis jos kasmet galėtų priimti.

Apribojimus taiko ir JAV. Dalyvauti „Žaliosios kortos” loterijoje gali ne visų valstybių piliečiai. Imigracinės vizos neskiriamos toms valstybėms, iš kurių per paskutiniuosius penkerius metus į JAV atvyko daugiau nei 50 tūkst. imigrantų. Tarp tokių valstybių patenka Kanada, Kinija, Kolumbija, Rusija, Lenkija, Meksika, Pietų Korėja, Pakistanas, Vietnamas.

Mūsų šaliai tokie apribojimai kol kas negresia. Lietuvos gyventojų registro duomenimis, per pastaruosius penkerius metus į JAV išvyko tik beveik 7 tūkst. žmonių.

Amerika populiari ir tarp klaipėdiečių. Anot Klaipėdos VPK Migracijos skyriaus viršininkės Svetlanos Chodinos, per šiuos metus 1 035 klaipėdiečiai deklaravo, jog išvyksta gyventi į užsienį. Daugiausia jų patraukė ne tik į JAV, bet ir į Airiją, Didžiąją Britaniją, Ispaniją, Vokietiją.

Virginija Spurytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

5 atsiliepimai į "„Žalioji korta” vilioja sukčius"

  1. vita

    kur galima rasti anketa zaliajai kortai pildyti?

  2. birut

    Sveiki.Gal kas zinote,kada prasideda 2007m.loterija zaliaikortai ir baigiasi? isanksto dekoju.

  3. andrius

    Sveiki,gal kas zinote kur rasti anketa uzpildyti zaliosios kortos loterijai?al kas dar galite daugiau papasakoti apie tai?

  4. giedrius

    tai ar zinoma kas nors kur uzpildyt anketa zaliajai kortai?

  5. .

    http://www.visa1234.com daugiau mtv ziureti reikia 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.