Skolininkams turėtų būti aiškiau, už ką jie moka anstoliams

Ketvirtadienį patvirtinta naujoji Sprendimų vykdymo instrukcija priverstinį skolų išieškojimo procesą daro aiškesnį ir pigesnį mažas skolas turintiems asmenims.
„Viliamės, kad naujoji darbo tvarka padės išvengti daugelio konfliktinių situacijų. Tai turėtų padidinti žmonių pasitikėjimą antstolių institucija”,- sako Lietuvos antstolių rūmų (LAR) prezidiumo pirmininkė Inga Karalienė.

Esminiai Sprendimų vykdymo instrukcijos pakeitimai buvo priimti apibendrinus Lietuvos Antstolių rūmų iškeltas privačių antstolių darbo problemas, taip pat atsižvelgus į Valstybės kontrolės, Teisės instituto bei visuomeninių organizacijų pastabas. Naujos Sprendimų vykdymo instrukcijos projektą rengė Teisingumo ministerijos sudaryta darbo grupė, kurioje dirbo ir LAR prezidiumo pirmininkė Inga Karalienė.

Viena svarbiausių naujovių – mažesni antstolių darbo įkainiai už išieškomas nedideles skolas. Be to, nustatoma fiksuota šių įkainių viršutinė riba.

Tačiau Antstolių rūmai atkreipia dėmesį, kad šis vykdymo proceso pakeitimas gali būti trumpalaikis. Anot I. Karalienės, gali atsitikti taip, kad mažų skolų išieškojimas taps nuostolingas, nes gaunamos pajamos nepadengs vykdymo proceso sąnaudų.

„Manome, kad diskusija dėl mažų skolų išieškojimo dar turėtų tęstis. Galbūt šią problemą pavyks racionaliau išspręsti ateityje, pasinaudojant naujomis įkainių nustatymo metodikomis, kurias rengia Baltijos šalyse pirmaujanti audito kompanija „Ernst & Young Baltic”.

Ši kompanija jau yra pateikus alternatyvias antstolių paslaugų įkainių nustatymo metodikas ir jų įvertinimą. Artimiausiu metu bus pristatytas išsamus veiksmų planas šioms metodikoms parengti ir įdiegti.

Auditoriai žada pasiūlyti galimus saugiklius teisės aktuose, kad mažų skolų išieškojimas netaptų našta vien tik antstoliams ir šio darbo sąnaudos nebūtų dengiamos antstolio pajamų sąskaita.

Įsigaliojus naujajai instrukcijai, skolininkams turėtų tapti aiškesnė ir lengviau suprantama vykdymo išlaidų skaičiavimo bei detalizavimo tvarka. Visi antstoliai pildys vienodas vykdymo išlaidų paskaičiavimo formas, kuriose bus nurodoma, kiek ir kokių vykdymo išlaidų susidarė vykdant skolos išieškojimą.

Anot I. Karalienės, naujojoje Sprendimų vykdymo instrukcijoje yra patvirtintos ir kitų svarbiausių vykdymo proceso dokumentų formos, kurias antstoliai privalės naudoti atlikdami vykdymo veiksmus. Tokia tvarka bus patogesnė antstoliams, kadangi nebekils ginčų dėl vienų ar kitų duomenų neįrašymo į procesinius dokumentus.

Asociacija „Lietuvos antstolių rūmai”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.