Klaipėdos universitete – du jubiliejai

Trisdešimties metų jubiliejų švenčianti Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Režisūros katedra ūš net tris dienas.

Šiandien prasidėsiančiuose šventiniuose renginiuose pasirodys ne tik katedros absolventai ir dabartiniai studentai, bet ir sveikintojai iš visos Lietuvos ir net užsienio.

Tokį pat jubiliejų šiandien minės ir Muzikos teorijos ir istorijos katedra.

Nuo 1975-ųjų mokslus Režisūros katedroje baigė 413 absolventų – 26 režisierių laidos, 5 neakivaizdininkų režisierių laidos, 2 teatro aktorių laidos ir 7 dramos režisūros magistrantūros laidos.

13 metų katedrai vadovaujanti doc. dr. Danutė Vaigauskaitė „Klaipėdai” sakė, kad apie 60 proc. visų absolventų dirba pagal specialybę.

Šiandien 11 val. katedroje vyks diskusija, kurioje dalyvaus visi absolventai. „Bandysime išsiaiškinti, ar studijos padėjo tiems absolventams, kurie nesisuka teatro karuselėje”, – sakė D.Vaigauskaitė.

2001-aisiais katedra pradėjo rinkti Tarptautinį mėgėjų teatro režisierių kursą. Per ketverius metus programoje dalyvavo studentai iš Norvegijos, Suomijos, Švedijos, Danijos, Ugandos, Zimbabvės, Kenijos bei Kanados.

D.Vaigauskaitė dienraščiui sakė, kad 30 metų – dar labai nedidelis amžius. „Turime daug planų: norime ruošti ir tuos specialistus, kurių Lietuvoje katastrofiškai trūksta – scenaristus bei techninius darbuotojus. Džiugu, kad su manimi dirba žmonės, kurie nevengia naujovių”, – tikino katedros vadovė.

Režisūros katedroje dirba ryškiausi savo amato meistrai – docentai Elena Savukynaitė, Sofija Kanaverskytė, Edgaras Savickis, Povilas Gaidys, Gediminas Šimkus.

Šiemet katedrai pavyko prisivilioti ir doc. Gytį Padegimą, netrukus į lektorių gretas įsilies ir rašytojas Rolandas Rastauskas.

Šiandien prasidėsiančias iškilmes sudaro ne tik diskusijos, bet ir du festivaliai – „Baltijos skrydis” ir „Auksinis Amūras”.

18 val. spektaklį „Linksmoji popietė” pristatys trečio kurso vaidybos studentai. Rytoj „Baltijos skrydžio” programoje pasirodys svečiai iš Rusijos – Kirovo srities Omutminsko miesto teatras „Diletant”, Chabarovsko teatras „Tandem”, Samaros srities Pochvistnevo miesto teatras „Sad”. Festivalyje dalyvaus ir Klaipėdos pantomimos teatras „A” bei Rygos kultūros koledžo studentai.

Šeštadienį prasidėsiančiame festivalyje „Auksinis Amūras” žiūrovai išvys Kelmės mažojo teatro, Klaipėdos miesto teatro „X”, Anykščių miesto teatro ir Skapiškio mėgėjų teatro spektaklius.

Šiomis dienomis trisdešimtąjį jubiliejų švenčia ir dar viena Menų fakulteto – Muzikos teorijos ir istorijos – katedra. Prof. dr. Daivos Kšanienės vadovaujama katedra taip pat kviečia švęsti kartu.

Arnoldas Remeika

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.