Žemė Lietuvoje brangsta ir toliau, teigia „Ober-Haus”

Žemė didžiuosiuose Lietuvos miestuose bei prie jų brangsta ir toliau, nes patrauklių žemės sklypų nedaugėja, teigia nekilnojamojo turto agentūra „Ober-Haus”.

Naujausioje „Ober-Haus” apžvalgoje teigiama, kad Kaune prie pagrindinių gatvių arba netoli Kauno, šalia transporto magistralių, komercinės paskirties žemės sklypų kainos per keletą mėnesių išaugo apie 5-15 proc., ir pačiame mieste prie pagrindinių gatvių už arą prašoma nuo 20 tūkst. iki 50 tūkst. litų, o ypač gerose prekybiniu požiūriu vietose – net iki 90 tūkst. litų už arą.

Už Kauno prie magistralių tokios pat paskirties žemė kainuoja 6-18 tūkst. litų už arą.

„Ober-Haus” pažymi, kad Klaipėdoje žemės sklypų rinka yra itin aktyvi.

„Rasti skelbimą, jog parduodamas bet kokios paskirties žemės sklypas, jau sudėtinga. Dažniausiai sandoriai įvyksta tiesiai prie objekto. Užtenka tik įkalti kuoliuką su skelbimu į žemę, kad ji yra parduodama, iškart atsiranda ir pirkėjas. Kainos čia auga kaip ant mielių”, – teigiama apžvalgoje.

Pavyzdžiui, vasarai prasidėjus dar buvo galima rasti žemės ūkio paskirties žemės sklypą kad ir Mazūriškėse po 400 litų už arą, o šiuo metu sunku rasti sklypų ir po 1000 litų už arą.

Pasak „Ober-Haus” specialistų, šiuo metu populiariausias verslas – pirkti žemės ūkio paskirties sklypus, keisti jų paskirtį ir perparduoti. Sklypai kartais pardavinėjami dar net nepatvirtinus detaliojo teritorijos plano.

Šiauliuose žemės kaina pradėjo kilti maždaug 2003 metais ir nuo tada yra išaugusi keletą kartų. Šiuo metu aro žemės kaina yra 4-35 tūkst. litų mieste ir iki 10 tūkst. litų priemiesčiuose.

„Toks žemės brangimas priklausė ir nuo to, kad mieste visą laiką trūko individualiai statybai tinkančių sklypų. Tik pastaraisiais metais tokių sklypų rinkoje padaugėjo, nes gyventojai parduoda jiems grąžintą žemę”, – teigiama apžvalgoje.

Kitų metų pradžioje Šiaulių rinkoje turėtų atsirasti dar maždaug 300 hektarų prie Architektų gatvės bei apie 30 hektarų Verduliukuose ir Verduliuose. Siekdami brangiau parduoti turimus sklypus, savininkai keičia žemės paskirtį ir dalija turimus sklypus į mažesnius, tinkančius statyti individualius namus.

Šiauliuose komercinės paskirties žemės pasiūla nėra didelė, o didžiausia tokios žemės paklausa (sklypų iki 1 hektaro) yra keliose miesto vietose, kur yra daugiau praeivių arba prie kylančių naujų komercinių objektų, tampančių traukos centrais.

Paklausūs yra žemės ūkio sklypai kaimo turizmo verslui plėtoti bei sodyboms statyti, tačiau pirkėjai reikalauja, kad būtų graži aplinka, vandens telkinys, patogu privažiuoti. Tokių sklypų kaina yra apie 4 tūkst. litų už arą, o sklypų su sodyba (svarbu, kad būtų leidžiama statyti ar atstatyti ) – iki 60 tūkst. litų už hektarą.

Panevėžyje komercinės paskirties žemės sklypų kainos centrinėje miesto dalyje šiuo metu yra iki 50 tūkst. litų už arą. Kitose miesto dalyse komercinių žemės sklypų kaina – 5-15 tūkst. litų už arą. Namų valdos žemės sklypo aras mieste kainuoja 6-25 tūkst. litų už arą, o Panevėžio rajone – 1-10 tūkst. litų už arą.

2005-10-26 11:39

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.