Vatikanas yra pasirengęs užmegzti oficialius santykius su Pekinu

Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Andželas Sodanas (Angelo Sodano) antradienio vakare pareiškė, jog Šventasis Sostas yra pasirengęs tučtuojau nutraukti diplomatinius santykius su Taivanu, jeigu tatai leistų užmegzti oficialius santykius su žemyninės Kinijos valdžia. Bet aukštas dvasininkas italas iškėlė būtiną sąlygą: Vatikanas reikalauja, kad Kinija duotų leidimą apaštališkajam nuncijui nedelsiant atvykti į Pekiną.

Kardinolas A. Sodanas paskelbė šį pareiškimą, tepraėjus kelioms dienoms po vyskupų sinodo Vatikane, kuriame dėl valdžios draudimo negalėjo dalyvauti keturi Kinijos vyskupai.

„Tikimės, kad pastarojo meto įtampa netrukus išnyks”, – sakė A. Sodanas, akivaizdžiai turėdamas omenyje kinų vyskupų neatvykimą, dėl kurio didžiai apgailestavo popiežius Benediktas XVI.

„Jau tiek kartų esu tai sakęs. Jeigu turime užmegzti ryšius su Kinija, tai net ne rytoj rytą, bet iškart, dar šįvakar Taivane esantis nuncijus važiuoja į Pekiną”, – teigė kardinolas. „Kodėl Šventojo Sosto atstovas turėtų nevažiuoti į Pekiną, jeigu būtų nutraukti ryšiai su Taivanu?” – klause jis.

Kardinolas A. Sodanas priminė, jog daugiau kaip prieš pusę amžiaus Vatikanas buvo priverstas palikti Kiniją ir perkelti nunciatūrą į Taivaną.

Praėjusią savaitę, eidamas 92-uosius metus, Romoje mirė paskutinis apaštališkosios nunciatūros Kinijoje sekretorius Džuzepė Kaprijus (Giuseppe Caprio), kurį 1951 metais po kelių mėnesių internavimo išsiuntė šios šalies komunistinė valdžia. Laidotuvių iškilmėms Šv. Petro bazilikoje vadovavo Benediktas XVI, kuris jau savo pontifikato pradžioje pareiškė norą užmegzti oficialius Vatikano ir Kinijos santykius.

2005-10-26 08:43

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.