Siūloma, kad įteisinusieji neteisėtai laikytus ginklus nebūtų baudžiami

Vyriausybės posėdyje pritarta Ginklų, šaudmenų, sprogmenų savanoriško atidavimo, ginklų ir šaudmenų įteisinimo laikinojo įstatymo projektui. Šis dokumentas parengtas siekiant sumažinti neteisėtai laikomų ginklų, šaudmenų, sprogmenų kiekį bei užkirsti kelią jų neteisėtam panaudojimui ir išvengti nepageidaujamų padarinių. Seimui pritarus šio įstatymo projektui, būtų sudarytos teisinės prielaidos išimti iš civilinės apyvartos neteisėtai laikomus šaunamuosius ginklus, šaudmenis ir sprogmenis, netaikant atsakomybės asmenims, kurie atiduos šiuos daiktus savanoriškai.
Šiuo metu Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas, Sprogmenų apyvartos kontrolės įstatymas, Baudžiamasis kodeksas, Administracinių teisės pažeidimų kodeksas reglamentuoja ginklų, šaudmenų, sprogmenų apyvartos, asmenų atsakomybės už neteisėtą ginklų, šaudmenų, sprogmenų įsigijimą, gamybą, laikymą ir nešiojimąsi klausimus. Tačiau šie dokumentai nesudaro teisinių prielaidų paimti iš žmonių neteisėtai laikomų šaunamųjų ginklų, šaudmenų ir sprogmenų bei paskatinti juos savanoriškai šiuos daiktus atiduoti policijos įstaigoms, netaikant atsakomybės. Taip pat nėra teisinio pagrindo suteikti asmenims, neteisėtai turintiems ginklų, juos įteisinti.
Priėmus ginklų, šaudmenų ir sprogmenų savanoriško atidavimo ir įteisinimo įstatymą, daugeliui asmenų būtų sudaryta galimybė savanoriškai atiduoti ar įteisinti ginklus, šaudmenis bei savanoriškai atiduoti sprogmenis ir sprogstamąsias medžiagas. Kai asmuo įregistruos ginklą policijoje, bus lengviau užtikrinti ginklo laikymo ir panaudojimo kontrolę. Tai turės įtakos nusikalstamų veikų, kurios gali būti vykdomos panaudojant šį ginklą, prevencijai. Atiduoti sprogmenys ir sprogstamosios medžiagos jau niekada nebus panaudoti nusikalstamoms veikoms vykdyti, tarp jų ir galimiems teroro išpuoliams rengti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.