Prezidentas įsitikinęs, kad dujotiekis neaptemdys Lietuvos ir Vokietijos santykių

Europos Sąjunga (ES) turi plėstis į Rytus, tačiau taip pat nepamiršti išlaikyti savo vienybės, kuriai grėsmę kelia iškilusi Konstitucijos ratifikavimo krizė, teigia Prezidentas Valdas Adamkus.

Antradienį, su valstybiniu vizitu lankydamasis Vokietijoje, V. Adamkus su Vokietijos Federaliniu Prezidentu Hiorstu Kioleriu (Horst Koehler) aptarė ES reikalus, dujotiekio tiesimo Baltijos dugnu perspektyvą bei kultūrinius šalių ryšius.

Prezidento spaudos tarnybos teigimu, H. Kioleris išreiškė viltį, jog bus sugrįžta prie ES Konstitucijos ratifikavimo proceso. Tačiau, jo nuomone, pastarieji įvykiai parodė, kad būtina mažinti atotrūkį tarp ES valdžios ir piliečių.

V. Adamkus teigė nemanąs, jog dujotiekio problema aptemdys Lietuvos ir Vokietijos santykius. Jis taip pat akcentavo, jog šis atvejis paliudijo, kad ES valstybės ateityje turi kalbėti vienu balsu.

Aptariant dujotiekio iš Rusijos į Vokietiją Baltijos dugnu tiesimą, buvo kalbėta ir apie Lietuvos įtraukimą į komisiją dėl galimų aplinkosaugos problemų bei Lietuvos dalyvavimą svarstant projektą.

Susitikime akcentuota, jog atskiros atšakos nutiesimo į Lietuvą idėja galėtų būti tolesnių derybų objektas.

Lietuvos vadovas, susitikęs su Vokietijos Prezidentu, taip pat išreiškė susirūpinimą dėl Latvijos ir Estijos sienų su Rusija sutarties ratifikavimo.

„Turėtume paremti Latviją ir Estiją, išreikšdami susirūpinimą dėl to, kad iki šiol Rusija nėra pasirašiusi sienos sutarties su šiomis šalimis, – tvirtino Lietuvos vadovas. – Apgailestauju, kad ES apie tai beveik nekalba”, – sakė V. Adamkus.

Prezidentas, informavęs H. Kiolerį apie Lietuvos ir Vokietijos forumo, kuris neformaliomis diskusijomis sieks suburti dviejų šalių mokslo, kultūros, verslo ir politikos atstovus, inicijuoti Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimo projektus, sukūrimą, pabrėžė būtinybę plėtoti valstybių kultūrinius ir žmogiškuosius ryšius.

Lietuvos vadovas pakvietė Vokietijos Prezidentą apsilankyti tarptautiniame Tomo Mano festivalyje Nidoje.

Vizito Vokietijoje metu šalies vadovas taip pat susitiko su Vokietijos Federalinio Bundestago pirmininku Norbertu Lamertu (Norbert Lammert) ir aptarė Lietuvos ir Vokietijos parlamentų santykius.

V. Adamkus išreiškė viltį, jog valdžios pasikeitimas Vokietijoje dar labiau sustiprins šį bendradarbiavimą. Susitikime kalbėta ir apie pastaruoju metu Europoje stiprėjančią parlamentinės valdžios įtaką valstybės gyvenime.

Ketvirtadienį iš Vokietijos Prezidentas V. Adamkus vyks į Londoną, kur dalyvaus neeiliniame neformaliame ES viršūnių susitikime.

Į Lietuvą Prezidentas grįš penktadienį.
2005-10-25 16:17

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.