Profsąjungos išsigando euro

Klaipėdos profesinių sąjungų atstovai pareikalavo, kad baigtųsi pigi euro propaganda, o visuomenei būtų pateikta konkreti informacija, kokiomis sąlygomis bus įvedamas euras.

Jie pakvietė Seimo narius klaipėdiečius paaiškinti, kaip bus įvedamas euras, kokios bus pasekmės.

Seimo nariai Vytautas Grubliauskas, Vaclovas Stankevičius, Antanas Bosas – kiekvienas savaip kalbėjo apie naują valiutą.

V.Grubliauskas kritikavo Vyriausybę, kad ji nepasiruošusi įvesti eurą. V.Stankevičius aiškino, kad ministrai dabar užsiėmę valstybės biudžetu. „Kai Seimas jį priims, Vyriausybė pradės aiškinti apie eurą”, – žadėjo V.Stankevičius.

Pasak A.Boso, valiutos keitimas nėra ekonomikos svertas. „Tiek atlyginimai, tiek kainos keisis pagal tą patį valiutų santykį – 3,4528 lito už vieną eurą”, – paaiškino parlamentaras.

Anot jo, jokių kainų šuolių, kaip kitose Europos šalyse, negali būti, nes litas yra susietas su euru.

Parlamentaras sakė, kad du mėnesius prieš įvedant naują valiutą ir du mėnesius po to kainos bus pateikiamos eurais ir litais. Šios priemonės, anot A.Boso, turėtų stabdyti prekybininkus nuo nepagrįsto pasipelnymo.

Klaipėdos profesinių sąjungų atstovai reikalavo keičiant pinigus atsižvelgti į minimalius atlyginimus, kurie turi būti nustatyti eurais tokie pat kaip ir litais. Jei sausio pirmąją, pavyzdžiui, minimali alga bus 650 litų, tai eurais irgi turi būti 650. Jie siūlė, kad sužalotų darbe ir susirgusių profesine liga asmenų gaunamos „Sodros” išmokos būtų keičiamos santykiu 1:1. Tokiu pat santykiu profsąjungų atstovai siūlė keisti rublinius indėlius.

Savo reikalavimus profsąjungų atstovai pateikė ne tik Seimui, bet ir Prezidentui bei Vyriausybei.

Vigantas Danilavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.