Nauji ąžuoliukai didžiajam žemaičių ganytojui

Nasrėnuose, Kretingos rajone, paminėta 10 metų sukaktis, kai čia buvo pasodinta 200 ąžuolų giraitė, skirta didžiojo tautos ganytojo vyskupo Motiejaus Valančiaus dušimtosioms gimimo metinėms pasitikti.

Vyskupo gimtinės muziejaus direktorius Algis Čėsna organizavo šventę, į kurią atvyko Kretingos rajono savivaldybės, Kūlupėnų seniūnijos ir mokyklos vadovai, jaunieji valančiukai, svečių iš tolimesnių rajonų. Pasodinta naujų ąžuoliukų.

Kretingos rajono jaunųjų valančiukų vadovas Pranas Andrijaitis prisiminė, kad Valančiaus ąžuolyno idėja gimė vienoje rajono literatų sueigoje. Šios minties nebepaleido Algis Čėsna, o visą dokumentacijos smagratį suko Kūlupėnų seniūnas Algirdas Macius.

Ąžuolynas užima 2 hektarus žemės, reikėjo įforminti jos nuosavybę. Ąžuoliukus dovanojo Kretingos miškų urėdija, o sodino visa Lietuva su tuometiniu Telšių vyskupu Antanu Vaičiumi priešakyje. Buvo pastatytas ir pašventintas kretingiškio tautodailininko Raimundo Pučkoriaus sumeistrautas didelis medinis kryžius. Vėliau jis „patrauktas į šalį” ir šioje vietoje Motiejui Valančiui pastatytas granito paminklas. Ąžuolyną prižiūri ir tvarko Kūlupėnų seniūnija.

Dešimtmečio šventėje Kūlupėnų mokyklos moksleiviai parengė šaunią žemaitišką programą. Ją kapelos muzika, dainomis ir šokiais paįvairino „Žemaičių alkierius” iš Klaipėdos. Šis kolektyvas kiekvienais metais lankosi Nasrėnuose, norėdamas pasidžiaugti dvasios stipruolio ir šviesuolio Algio Čėsnos veikla. Įveikdamas sunkią ligą, šis istorikas, Valančiaus tėviškės metraštininkas kiekvienais metais palieka įsimintinų darbų.

Janina Zvonkuvienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.