Profsąjungų lūpose – populistiniai reikalavimai

Klaipėdos profesinės sąjungos šalies valdžiai siūlo, kad įvedant eurą nedidelės santaupos, negrąžinti rubliniai indėliai bei išmokos susižalojusiems darbe ar susirgusiems profesine liga būtų keičiamos santykiu 1:1.

Tokias idėjas profsąjungiečiai išdėstė susitikime su uostamiestyje išrinktais Seimo nariais.

Ekspertai tokius siūlymus vertina kaip grynų gryniausią populizmą. Profsąjungų siūlomų planų realizacija esą sujauktų ekonomiką ir lemtų milžiniškas problemas.

Baugina informacijos stoka

Profsąjungiečiai pareiškime, adresuotame šalies prezidentui, Vyriausybei, Trišalei tarybai bei Seimo nariams, piktinamasi, kad artėjant euro įvedimui „įsukama propagandinė mašina, bet visuomenei nepateikiama tiksli informacija”.

Informacijos stoka esą verčia manyti, kad padėtis nebus stabili ir pinigų reforma ženkliai atsilieps dirbančiųjų socialinei padėčiai ir garantijoms.

Seimo narys Vytautas Grubliauskas pritarė profsąjungiečių teiginiams apie informacijos stoką ir sakė su nerimų stebintis Vyriausybėje tvyrančią olimpinę ramybę euro įvedimo klausimu.

„Kyla nerimas, kad viskas nesibaigtų taip, kaip Rusijos krizės metu, kai tuometinis premjeras Gediminas Vagnorius garantavo, jog ši krizė Lietuvai niekaip neatsilieps”, – sakė Seimo opozicijai priklausantis parlamentaras.

Valdančiosios daugumos atstovas socialliberalas Vaclavas Stankevičius taip pat pripažino, kad visuomenė kol kas neturi pakankamai informacijos euro įvedimo klausimu.

„Ir pats asmeniškai, ir per mūsų frakciją Seime bandysiu siekti, kad visuomeninis transliuotojas kuo greičiau pradėtų rengti informacinius reportažus euro įvedimo tema. Dabar svarbiausias uždavinys yra ateinančių metų šalies biudžetas, o po jo ateis eilė ir su euru susijusiems klausimams”, – žadėjo V. Stankevičius.

Seimūno argumentai neįtikino

Klaipėdoje išrinktas Darbo partijos atstovas Antanas Bosas savo ruožtu profsąjungiečiams teigė, kad panikuoti dėl to, kad euras neva pablogins dirbančiųjų socialinę padėtį ir garantijas, nesą reikalo.

„Nesvarbu, kokia šalyje cirkuliuoja valiuta. Ji nėra socialinis svertas, tai tik atsiskaitymo priemonė. Lietuva jau dabar praktiškai gyvena euro zonoje – litas yra nekintamu kursu susietas su euru. Tačiau visų euro pranašumų dar negalime pajusti – išlieka valiutų konvertavimo kaštai”, – sakė iš verslo į politiką atėjęs A. Bosas.

Anot jo, būtent tai, kad litas yra „kietai” susietas su euru ir leis išvengti galimo prekybininkų piktnaudžiavimo po euro įvedimo apvalinant kainas.

„Kainų apvalinimo efektas buvo fiksuojamos tose šalyse, kurių senosios valiutos nebuvo tvirtai „pririštos”. Mūsų Vyriausybė taip pat planuoja įdiegti papildomus saugiklius – įpareigos prekybininkus likus dviem mėnesiams iki euro įvedimo produktų kainas skelbti ir litais, ir eurais”, – ramino profsąjungiečius A. Bosas.

Visgi pastarieji nebuvo linkę patikėti parlamentaro žodžiais.

„99 procentais prognozuoju, kad po euro įvedimo kainos Lietuvoje bus apvalinamos netgi daugiau nei senosiose Europos Sąjungos šalyse”, – sakė profsąjungietis Antanas Barusevičius.

Gryniausias populizmas

Klaipėdos profsąjungų siūlymą įvedant eurą nedideles santaupas, negrąžintus rublinius indėlius bei išmokas susižalojusiems darbe ar susirgusiems profesine liga keisti santykiu 1:1, Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Raimondas Kuodis vadina populizmu.

„Neuždirbtų pinigų dalijimas padvigubintų infliaciją, sujauktų ekonomiką ir nuo to visiems būtų tik blogiau”, – „Vakarų ekspresui” sakė R. Kuodis.

Anot jo, instrumentų spręsti problemas, iškylančias mažas pajamas gaunantiems žmonėms, valdžia turi visada ir to nereikia sieti su euro įvedimu.

„Profsąjungų atstovai dažniausiai būna didesni populistai nei politikai, nes jie juk turi sudaryti įvaizdį, kad egzistuoja ne veltui”, – sako Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius.

Martynas Vainorius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.