Kreipdamasis į prokuratūrą A. Brazauskas pasielgė teisingai, mano socialliberalų ir „valstiečių” atstovai

Seimo valdančiosioms Naujosios sąjungos bei „valstiečių” frakcijoms atstovaujantys parlamentarai mano, kad konservatorių apkaltintas Premjeras Algirdas Brazauskas, kreipęsis į prokuratūrą, pasielgė teisingai.

Seimo Naujosios sąjungos (socialliberalų ) frakcijos seniūnas Vaclovas Karbauskis Eltai sakė, kad A. Brazauskas, dėl konservatorių kalbų nutaręs kreiptis į prokuratūrą, turi teisę ginti savo interesus kaip pilietis, o tuo labiau kaip Premjeras.

„Bet koks pareigūnas turi teisę ir galimybes bet kokiomis priemonėmis ginti savo pažeistus interesus. Premjeras naudojasi šia teise, ir nematau čia nieko keisto”, – sakė V. Karbauskis.

Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos vicepirmininkas Seimo narys Viktoras Rinkevičius Eltai sakė manąs, kad A. Brazauskas, nutaręs kreiptis į prokuratūrą, pasielgė teisingai.

„Jeigu Premjeras kreipėsi į prokuratūrą, tai, vadinasi, jis įsitikinęs, kad su juo susijusioje istorijoje nėra nieko tokio neteisėto, ir jis teisingai padarė”, – sakė V. Rinkevičius.

Taip V. Karbauskis ir V. Rinkevičius komentavo dienraščio „Respublika” paskelbtą informaciją apie tai, kad praėjusį penktadienį A. Brazauskas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas teisiškai įvertinti Seimo opozicijos lyderio, Tėvynės sąjungos pirmininko Andriaus Kubiliaus ir kitų konservatorių lyderių – Seimo narių Jurgio Razmos bei Rasos Juknevičienės – šmeižikiškas kalbas.

Seimo nario V. Karbauskio nuomone, nėra per daug gerai, kai aukšti pareigūnai – Premjeras ir opozicijos lyderis – pradeda aiškintis santykius teisinėse institucijose. „Tačiau jeigu nei vienas, nei kitas nemato kitokių priemonių – vienas inicijuodamas komisijas, kitas – kreipdamasis į teisėsaugos institucijas, vadinasi, tokią teisę jie turi”, – sakė politikas.

Praėjusią savaitę konservatoriai surinko 42 parlamentarų parašus po nutarimo projektu dėl laikinosios komisijos Premjero šeimos verslo sostinės viešbutyje „Crowne Plaza Vilnius” aplinkybėms ištirti sudarymo.

V. Karbauskis priminė, kad tarp pasirašiusiųjų nėra Naujosios sąjungos frakcijos narių. „Jeigu nėra pasirašiusiųjų, niekas neparėmė, tikriausia galvojama, kad nereikia tokios komisijos. Yra atitinkamos institucijos, kurios turi tuo domėtis. Reikia baigti vieną kartą užsiimti laikinųjų komisijų steigimu”, – sakė Eltai V. Karbauskis.

Pasak jo, artimiausiame posėdyje Seimo Naujosios sąjungos frakcija apsispręs, ar palaikyti siūlomos komisijos sudarymą.

Seimo „valstiečių” frakcijai atstovaujantis V. Rinkevičius nemano, kad ši frakcija palaikytų konservatorių inicijuojamos laikinosios komisijos sudarymą, tačiau, anot jo, sprendžiant šį klausimą „reikėtų laikytis Seimo statuto”.

ELTA primena, kad Seimo vicepirmininkas Česlovas Juršėnas pirmadienį spaudos konferencijoje sakė manąs, kad konservatorių apkaltintas Premjeras turi teisę ginti savo garbę ir orumą.

Č. Juršėnas, vertindamas tokį Premjero žingsnį, neįžvelgė jokio šantažo ar spaudimo. „Jis turi savąjį garbės ir orumo supratimą kaip ir bet kuris kitas pilietis, o juo labiau žmogus, kuris tikrai nuoširdžiai ir rimtai tarnavo naujajai Lietuvai daugiau nei 15 metų”, – pabrėžė Č. Juršėnas.

Jo nuomone, A. Brazauskas tiesiog kaip žmogus gina savo garbę ir orumą, „nes vis tiek turi būti tam tikra riba”. Primindamas Konstitucijos nuostatas, Č. Juršėnas sakė, kad Seimo narys už balsavimus ir kalbas Seime nepersekiojamas, bet už šmeižtą – tokia tvarka kaip ir kiti piliečiai.

„Negaliu leisti, kad apie žmogų kas ką nori, tą ir kalbėtų. Aš ginu savo teises ir jas ginsiu iki galo. Pagrindiniai straipsniai, dėl kurių prašau iškelti baudžiamąją bylą, yra tie, kad esu apšmeižtas kaip asmuo, kalbama netiesa apie mane”, – „Respublikai” paaiškino Premjeras.

Prokurorai pagal Vyriausybės vadovo pareiškimą turėtų pradėti ikiteisminį tyrimą.

Opozicinė Tėvynės sąjunga pastarosiomis savaitėmis viešai suabejojo A. Brazausko šeimos verslo skaidrumu.
2005-10-24 16:23

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.