V. Andriukaitis paskelbė kvailiausių Lietuvos sprendimų penketuką

Premjeras Algirdas Brazauskas pasielgė tinkamai, nusprendęs kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl galimo Seimo opozicijos šmeižto. „Reikia skirti politiką nuo kompromatų meno, o konservatoriai to nedaro ir taip bando nusiplauti savo nuodėmes”, – teigia Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko pavaduotojas Vytenis Povilas Andriukaitis.

„Aš sveikinu Premjerą. Gaila, kad jis nėra toks ryžtingas, nes galėtų pasakyti daug daugiau. Nereikia bijoti būti kaltinamais buvusiais komunistais. Pirmyn, reikia drąsiai atsakyti į tokius kompromatų politikos iššūkius”, – pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė V. Andriukaitis.

Kaip jau buvo rašyta, dienraštis „Respublika” pranešė, jog penktadienį A. Brazauskas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad teisėsaugininkai teisiškai įvertintų Seimo opozicijos lyderio, Tėvynės sąjungos pirmininko Andriaus Kubiliaus ir kitų konservatorių lyderių – Seimo narių Jurgio Razmos bei Rasos Juknevičienės šmeižikiškas kalbas.

Ministro Pirmininko įsitikinimu, šių asmenų veikla kenkia Lietuvos įvaizdžiui, taip diskredituojama valstybės vykdomoji valdžia. Prokurorai pagal Vyriausybės vadovo pareiškimą turėtų pradėti ikiteisminį tyrimą.

V. Andriukaičio teigimu, konservatoriams reikėtų paskelbti „kuklų kvailiausių Lietuvos sprendimų penketuką”.

Anot socialdemokrato, pirmasis kvailiausias sprendimas valstybės istorijoje yra faktas, jog Lietuva prarado teisę būti žalios naftos eksporto per šalį operatore. Pasak jo, Lietuva galėjo gauti pajamų ne tik iš pačios „Mažeikių naftos” įmonės, bet ir žalios naftos tranzito per Lietuvą. Esą skaičiai rodo, jog naftos tranzitas galėtų siekti 20-21 milijoną tonų per metus.

„Tačiau Lietuva A. Kubiliaus ir konservatorių rankomis šios operatorės teisę padovanojo iš pradžių „Williams” įmonei, o dabar bet kokiai kitai privačiai kompanijai”, – teigė V. Andriukaitis.

Antrąja kvailyste LSDP pirmininko pavaduotojas įvardijo konservatorių Vyriausybės sprendimą 1992 metais atmesti dujotiekio tiesimą per Lietuvą. V. Andriukaičio teigimu, Lietuva tąkart dėl konservatorius nuolat lydinčios nepagrįstos Rusijos baimės vėl prarado galimybę gauti naudos dėl dujotiekio tranzito per Lietuvą.

Trečias kvailiausias sprendimas, pasak politiko, buvo Lietuvos ir Lenkijos elektros tilto projekto sugriovimas.

Ketvirtąja kvailyste Lietuvos istorijoje buvęs parlamentaras pavadino Tėvynės sąjungos narių nesugebėjimą susigaudyti, jog yra „negatyvios ir pozityvios priklausomybės”. Esą konservatoriai įžvelgia grėsmę ten, kur jos nėra.

V. Andriukaitis užsiminė, jog penktasis neprotingas konservatorių žingsnis yra susijęs su Ignalinos atomine elektrine.

Išvardijęs penkis, jo manymu, kvailiausius sprendimus, V. Andriukaitis taip pat pabrėžė, jog dar vienas sprendimas, kuris galėtų pretenduoti į anksčiau paminėtą sprendimų sąrašą – 2000 metų rugpjūčio 17 dieną A. Kubiliaus pasirašytas sprendimas dėl Lietuvos geležinkelių sektoriaus liberalizavimo.

„Aš paklausiu Lietuvos konservatorių, ką jie pasakys, jeigu Kaliningrado tranzitą nuo kitų metų sausio ims kontroliuoti nebe Lietuva”, – sakė V. Andriukaitis.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs LSDP tarptautinis sekretorius Algirdas Paleckis taip pat stebėjosi konservatorių elgesiu.

„Kas jau kas, bet A. Brazauskas savo kompetencija įrodė, ir tą mes matom Lietuvos ekonomikos vystymesi, kad jo sprendimai dažniausiai pasiteisina ir būna padaryti suvokianti visas pasekmes”, – teigė A. Paleckis.

Parlamentaras apgailestavo, jog opozicijos atstovai aitrina ir naudoja puolimo taktiką, kuri, pasak A. Paleckio, visuomet jiems „grįždavo bumerangu”.

2005-10-24 12:54

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.