A. Brazausko veiksmuose A. Kubilius įžvelgia šantažą

Tėvynės sąjungos lyderį Andrių Kubilių stipriai nustebino Premjero Algirdo Brazausko reakcija tiek į konservatorių ne vienkartinį raginimą atskleisti savo šeimos verslo viešbutyje aplinkybes, tiek į iniciatyvą sudaryti Seime parlamentinio tyrimo komisiją.

„Premjero spaudimas tiek mums per prokuratūrą, tiek šantažas savo partijai, tiek per juos koalicijos partneriams, tiek ir Prezidentui Valdui Adamkui – sustabdyti Seime komisijos sudarymą yra stulbinantis ir verčiantis labai rimtai galvoti, ką tokiomis desperatiškomis pastangomis Premjeras bando nuslėpti”, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė A. Kubilius.

Anot jo, tai tik dar labiau įtikina, kad konservatoriai ėmėsi teisingų žingsnių. Net ir raginimai rūpintis valstybės stabilumu ir todėl atsisakyti Premjero šeimos verslo tyrimo A. Kubiliaus visiškai neįtikina, nes korumpuotas stabilumas, jo nuomone, yra blogiau už bet kokį nestabilumą, kurį galėtų įnešti tyrimas, siekiantis skaidrumo ir aiškumo.

„Po tokio atkaklaus Premjero pasipriešinimo tik visiškas skaidrumas ir aiškumas gali gražinti į valstybę stabilumą. Bet kokie nutylėjimai vardan pačių gražiausių tikslų paliktų visą mūsų valstybę tokių nutylėjimų ir galimų šantažų Premjerui nelaisvėje. O didesnio pavojaus už tai valstybė neturi”, – sakė A. Kubilius.

Opozicijos lyderio teigimu, jį stebina „Premjero naudojama spaudimo ir šantažo forma – jeigu komisija bus sudaryta, jis atsistatydins iš pareigų”. „Kas skatina naudoti tokį šantažą? Ar paprasčiausias noras nuslėpti tiesą, ar tiesiog didžiulis psichologinis diskomfortas, kad Premjero ir buvusio Prezidento, savo nuopelnus taip aukštai bevertinančio, reikalus tirs paprasčiausia Seimo komisija, tokia pati, kokia tyrė Rolando Pakso, Viktoro Uspaskicho ar Artūro Zuoko reikalus. O gal toks Premjero elgesys yra paprasčiausias būdas susirasti bent kokį nors pasiteisinimą savo apsisprendimui skubiai trauktis iš pareigų”, – svarstė Tėvynės sąjungos lyderis.

Jo pastebėjimais, per pastaruosius metus tai būtų jau trečias Premjeras, kuris atsistatydina svarstant svarbius „Mažeikių naftos” reikalus. „Du kartus tai padarė R. Paksas, dabar tai žada padaryti A. Brazauskas. Ir kiekvieną kartą tai įvykdavo, kai „Lukoil” pajusdavo, kad pralaimi mūšį dėl „Mažeikių naftos”, – sakė Seimo narys A. Kubilius.

Jo nuomone, premjeras paskutinėmis dienomis elgiasi visiškai netinkamai. „Gal yra paprasčiausiai pavargęs, gal išsigandęs. Tačiau tokiu savo paskutinių dienų elgesiu Premjeras sukelia daug ir rimtų klaustukų – ne tik apie tai, ko bijo Premjeras, bet ir apie tai, kas ir kokiu būdu gali pasinaudoti tokiomis Premjero baimėmis ir kokiems tikslams”, – svarstė politikas.

Jo teigimu, neskaidrumas aukščiausiu lygiu yra pavojingiau nei žuvies puvimas nuo galvos. „Valstybės supuvimas yra žymiai pavojingesnis nei kokios nors žuvies supuvimas. Kaip sustabdyti tokį puvimą, lengvų atsakymų nėra – bet vienas instrumentas tam yra žinomas – visiško skaidrumo skalpelis”, – pabrėžė opozicijos lyderis A. Kubilius.

Kaip pranešė dienraštis „Respublika”, penktadienį A. Brazauskas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad teisėsaugininkai teisiškai įvertintų Seimo opozicijos lyderio, Tėvynės sąjungos pirmininko Andriaus Kubiliaus ir kitų konservatorių lyderių – Seimo narių Jurgio Razmos bei Rasos Juknevičienės – neva šmeižikiškas kalbas.

Ministro Pirmininko įsitikinimu, šių asmenų veikla kenkia Lietuvos įvaizdžiui, tokiu būdu diskredituojama valstybės vykdomoji valdžia.

„Negaliu leisti, kad apie žmogų kas ką nori, tą ir kalbėtų. Aš ginu savo teises ir jas ginsiu iki galo. Pagrindiniai straipsniai, dėl kurių prašau iškelti baudžiamąją bylą, yra tie, kad esu apšmeižtas kaip asmuo, kalbama netiesa apie mane”, – „Respublikai” paaiškino Premjeras.

Prokurorai pagal Vyriausybės vadovo pareiškimą turėtų pradėti ikiteisminį tyrimą.

Opozicinė Tėvynės sąjunga pastarosiomis savaitėmis viešai suabejojo A. Brazausko šeimos verslo skaidrumu.

Konservatoriai surinko 42 parlamentarų parašus po nutarimo projektu dėl laikinosios komisijos Premjero šeimos verslo sostinės viešbutyje „Crowne Plaza Vilnius” aplinkybėms ištirti sudarymo.

2005-10-24 12:14

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "A. Brazausko veiksmuose A. Kubilius įžvelgia šantažą"

  1. bronius

    Kubilius ir jo sebrai labai bijo , kad Brazauskas nepadarytų sekmingos operacijos su ,, Mažeikių nafta,,Ir Brazauskas o ne konservatoriai gražins žmonėms indėlius .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.