Lietuvos gyventojai linkę griežtinti bausmes už narkotikų vartojimą ir platinimą

Nors dauguma Lietuvos gyventojų (61,5 proc.) mano, kad asmenys, vartojantys narkotikus yra ligoniai, o ne nusikaltėliai, bausmėms už narkotikų vartojimą pritaria net 74 proc. šalies gyventojų. Šios ganėtinai prieštaringos Lietuvos gyventojų nuomonės skelbiamos kasmetiniame Narkotikų kontrolės departamento prie LR Vyriausybės informaciniame leidinyje „Metinis pranešimas 2005”

Teiginiui „už narkotikų vartojimą turėtų būti taikoma baudžiamoji atsakomybė” pritaria 74 proc. Lietuvos gyventojų. Panaši šalies gyventojų dalis (70 proc.) tiki, kad griežtesnės bausmės pristabdytų narkotikų vartojimą.

Dar griežčiau šalies gyventojai nusiteikę prieš narkotikų prekeivius. Narkotikų prekeiviams įvesti įkalinimo iki gyvos galvos bausmę visiškai sutiktų arba sutiktų 61 proc. šalies gyventojų.

Narkotikų kontrolės departamento prie LR Vyriausybės direktorės Audronės Astrauskienės teigimu, vieningos nuomonės, ar griežtos bausmės iš tiesų atbaido žmones nuo narkotikų vartojimo, nėra. Pasaulyje atlikti kriminologiniai tyrimai rodo, kad nuobaudų sumažinimas neskatina narkotikų vartojimo, priešingai – bausmių sumažinimas narkotikų vartotojams gali suteikti geresnes galimybes ieškoti ir kreiptis pagalbos bei likti pilnaverte visuomenės dalimi.

2004 metų pabaigoje Narkotikų kontrolės departamento inicijuotas tyrimas taip pat atskleidė, kad gyventojai yra linkę narkotikų vartojimo problemą įžvelgti daugiau visoje Lietuvoje, nei savo gyvenamojoje vietovėje. Manančių, kad jų gyvenamojoje vietovėje nėra narkotikų vartojimo problemos, yra 26 proc. Tuo tarpu kone kas ketvirtas apklaustasis (24 proc.) mano, kad narkotikai Lietuvoje „labai paplitę”, 45 proc. – „vidutiniškai paplitę”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.