G. Kirkilas: Lietuva turėtų sulaukti JAV paramos siekiant nuolatinės oro policijos misijos

Siekdama, kad NATO oro policijos misija Baltijos valstybėse taptų nuolatine ir Aljanso kariai reaguotų ne tik į oro erdvės pažeidimus, bet ir į karinių orlaivių skrydžius, Lietuva sulauks JAV paramos.

Tokią viltį krašto apsaugos ministrui Gediminui Kirkilui suteikė sekmadienį vykęs pokalbis su Jungtinių Valstijų gynybos sekretoriumi Donaldu Ramsfeldu (Donald Rumsfeld).

Pats svečias, paklaustas apie galimą JAV paramą Lietuvos siekiams, nuo konkretaus atsakymo išsisuko, pareiškęs, jog NATO dar padarys savo išvadas, ir priminęs, kad Lietuva pati turi stiprinti savo oro erdvės apsaugos sistemą.

„Po šito įvykio, kuris atsitiko Lietuvoje (Rusijos naikintuvo Su-27 avarijos – ELTA), man atrodo, ponas D. Ramsfeldas įsiklausė į argumentus ir, ko gero, mes turėsime paramą kalbant NATO viduje dėl oro policijos stiprinimo visais aspektais”, – po susitikimo žurnalistams teigė ministras.

G. Kirkilas svečiui pabrėžė, jog Baltijos šalių oro policijos misiją vykdančių šalių naikintuvai į orą turėtų kilti ne tik tada, kai kertama Lietuvos siena, bet ir kai vyksta ginkluotų lėktuvų kariniai manevrai neutraliuose vandenyse.

Ministras teigė nesulaukęs aiškaus patvirtinimo, kad JAV palaikys Lietuvos siekį, kad ši misija taptų nuolatine, tačiau vylėsi tokios paramos: „Jis (D. Ramsfeldas – ELTA) aiškiai nepasakė, bet įsivaizduoju, kad suprato mūsų geopolitinę situaciją. Tikiuosi, kad parama bus”.

Savo ruoštu JAV pareigūnas priminė, kad Lietuva turi vykdyti savo įsipareigojimą atnaujinti oro erdvės stebėjimo radarus.

„Viena išvada jau aiški – Lietuva turi sustiprinti savo radarų sistemą”, – vėliau, po susitikimo su Prezidentu Valdu Adamkumi surengtoje spaudos konferencijoje, sakė D. Ramsfeldas.

Anot jo, NATO ketina ateityje detaliau išnagrinėti šį incidentą ir padaryti kai kurias išvadas.

Per gynybos sekretoriaus ir ministro pokalbį, kuris esą vyko „šiltoje atmosferoje”, taip pat buvo aptartos tarptautinės operacijos Irake ir Afganistane, krašto apsaugos sistemos biudžetas, Ukrainos ir NATO santykiai.

D. Ramsfeldas į Lietuvą atvyko dalyvauti neformaliose aukšto lygio NATO ir Ukrainos konsultacijose. Jose planuojama brėžti tolesnio šios šalies kelio į Aljansą gaires.

„Jei Ukraina toliau sėkmingai žengs euroatlantinės integracijos kryptimi, Lietuva įgys dar vieną kaimynę – draugišką ir demokratišką, kuri vadovaujasi tomis pačiomis vertybėmis kaip ir mes”, – pažymėjo G. Kirkilas.

Rugsėjo 15 dieną įvykusi Rusijos naikintuvo katastrofa Lietuvos pareigūnus ir politikus paskatino vis garsiau kalbėti, kad Baltijos šalių oro policijos misija turėtų tapti nuolatine.

Kadangi Lietuva, kaip ir Latvija bei Estija, neturi tinkamų oro gynybos pajėgumų, oro policijos funkciją nuo praėjusių metų pavasario atlieka Zokniuose dislokuoti NATO šalių lakūnai.

Nuo spalio pradžios Baltijos šalių oro erdvės kontrolės misiją perėmė JAV kariai su F-16 „Fighting Falcon” naikintuvais.

Anksčiau Baltijos šalių oro erdvę yra saugoję Belgijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Norvegijos, Nyderlandų ir Vokietijos kontingentai. Nuo 2006 metų pradžios misiją iš amerikiečių perims lenkai, po jų Zokniuose įsikurs turkai, ispanai ir belgai.

Kas vėliau saugos Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvę, neaišku, nes oro erdvės policijos misija kol kas laikina. Kai kurios NATO narės skeptiškai vertina siūlymus padaryti šią misiją nuolatinę.
2005-10-23 19:25

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.