Po avarijos – ilgi nežinios metai

Dar vis laukia teismo

„Neduok Dieve, kad ištiktų mano likimas. Juk laimėti teisme įmanoma tik turint krūvą pinigų”, – kalbėjo vilnietis Laurynas, prisimindamas garsią Šiaulių baikerę Alą Danasienę, kurią spalio pradžioje užgriuvo nelaimė.

Kaip ir A.Danasienė, važiuodamas motociklu Laurynas pakliuvo į avariją.

Jam eismo įvykis kainavo dar daugiau nei šiaulietei – baikeris neteko kojos. Be visų negandų, vilnietis jau daugiau nei dveji metai gyvena nežinioje.

Iš pradžių aiški atrodžiusi avarijos situacija apaugo įvairiausiomis išvadomis, ekspertizėmis. Kita eismo įvykio dalyvė – automobilį vairavusi moteris – ėmė keisti parodymus ir jau pradėjo kaltinti Lauryną, kad tai jis motociklu įsirėžė į mašiną.

Netrukus pagaliau pradėsianti suktis teismų karuselė Lauryno taip pat nedžiugina. Jis nesitiki, kad posėdžiai taip greitai pasibaigs, nes automobilio vairuotoja pasisamdė vieną garsiausią Lietuvoje advokatą.

Mėgino aplenkti mašiną

2003-iųjų rugsėjo 18-oji. Kelio Vilnius–Prienai–Marijampolė 25-ajame kilometre automobilis „Toyota Corolla” išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su motociklu „Suzuki VS 1400”, kurio vairuotojas dėl iki blauzdos nutrauktos kojos bei šlaunikaulio lūžio paguldytas į ligoninę.

Taip šį įvykį, kuriame nukentėjo Laurynas, iš pradžių apibūdino policijos pareigūnai.

Laurynas tą rytą motociklu iš Vilniaus važiavo į Alytų, prie automobilio „Toyota Corolla” vairo sėdėjusi medikė skubėjo į darbą sostinėje.

Baikerio žodžiais, priešpriešiais atvažiuojantį automobilį iš paskos riedėjusi „Toyota Corolla” mėgino aplenkti.

Pastaroji mašina išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir rėžėsi į Lauryno motociklą. Ir „Suzuki VS 1400”, ir „Toyota Corolla” atsidūrė griovyje.

Medikės daugiau nematė

Automobilį vairavusi moteris stovėjo maždaug trys metrai nuo sunkiai sužaloto Lauryno. Daugiau jis tos moters per dvejus metus nematė. Tik vėliau sužinojo, kad vairuotoja – medikė. Ji pirmoji privalėjo suskubti į pagalbą sunkiai sužalotam Laurynui. Tačiau taip nenutiko.

„Nors po traumos ištiko šokas, tačiau protas liko blaivus. Aš pats pirmasis paskambinau žmonai, bet pasakodamas stengiausi jos labai negąsdinti. Tik paprašiau iškviesti greitąją pagalbą”, – prisiminė Laurynas.

Pirmieji atskubėjo policijos pareigūnai. Jų Laurynas paprašė timpos, kuria būtų galima užveržti sunkiai sužalotą koją. Iš žaizdos kliokė kraujas. Policininkai atsakė, kad jau čia pat yra medikai, kurie suteiks kvalifikuotą pagalbą.

Ką tuo metu veikė „Toyota Corolla” vairavusi medikė? Pasak liudininkų, ji su kažkuo kalbėjosi telefonu. Vėliau per apklausas policijoje Laurynui pirmąją pagalbą privalėjusi suteikti gydytoja ėmė teisintis, kad ją buvo ištikęs šokas, o galiausiai pareiškė, kad ji sužalotajam vis dėlto buvo užspaudusi kirkšnį.

Įvykiai – netikėta linkme

Nuvežtas į ligoninę Laurynas buvo skubiai operuotas. Paaiškėjo, kad jis neteko bemaž keturių litrų kraujo.

Tai – kritinė riba. Tuo tarpu automobilį vairavusi medikė atsipirko tik galvos smegenų sukrėtimu.

Ligoninėje Laurynui teko praleisti aštuonis mėnesius, iškęsti šešias operacijas. Dabar jis gali vaikščioti tik su ramentais, komisija pripažino, jog vilnietis gali dirbti tik sėdimą darbą puse etato. Bet kur tokį rasti?

Baimindamasi, kad gali būti pripažinta kaltininke, kuriai tektų atlyginti didžiulius nuostolius, „Toyota Corolla” vairuotoja turtą perrašė sūnui. Tačiau netrukus viskas pasisuko kita linkme.

Nors Laurynas, sužinojęs, kad vairuotoja – medikė, policijos jai paprašė iškelti baudžiamąją bylą dėl to, kad ji sužalotąjį paliko sveikatai pavojingoje būklėje, neaiškumų nekėlė ir atlikta avarijos ekspertizė, tyrimas pradėtas vilkinti.

Atliko kitą ekspertizę

Pirmiausia ligoninėje Lauryną aplankė medikės brolis. Jis yra chirurgas, tad puolė apžiūrinėti baikerio sužalotą koją.

„Jis nieko neklausinėjo – kaip jaučiuosi, ką darysiu toliau. Kai tas pats chirurgas atėjęs vėl norėjo pasižiūrėti į mano koją, nebeleidau. Nes supratau, kad medikės giminaitis tik zonduoja padėtį”, – sakė Laurynas.

Po to medikė užsakė dar vieną avarijos ekspertizę. Jos išvados buvo priešingos pirmajai. Ekspertai mėgino įrodyti, kad dėl avarijos kaltas Laurynas.

„Kai praėję daugybė laiko, manau, kad nesunku tai padaryti. Tereikia kompiuteriu tik šiek tiek pakeisti transporto priemonių padėtį ir rezultatas gaunamas kitoks”, – įsitikinęs Laurynas.

Parodymus ėmė keisti ir medikė. Ji ėmė tvirtinti, kad dėl kliūties ant kelio sprogo padanga ir dėl to automobilis, kliudydamas motociklą, nulėkė į griovį.

Tačiau ekspertai nenustatė, kad mašina būtų susidūrusi su kokia nors kliūtimi.

Motociklas taps bevertis

Kol neįvyko teismas, Laurynui kadaise brangų motociklą leista saugoti garaže.

„Labai blogai būtų, jei kas jį pavogtų. Tai būtų papildomas kabliukas kitai pusei”, – tvirtino Laurynas, priverstas rūpintis sudaužyto „Suzuki VS 1400” saugumu.

Jis tik pasidžiaugė, kad motociklo pareigūnai nepaliko mokamoje aikštelėje. Mokesčiai už saugojimą taptų nepakeliama našta. Be to, baikerio motociklas beviltiškai surūdytų.

Sudaužyto „Suzuki VS 1400” vertė vis mažėja, Laurynas jo vis dar negali parduoti. Dar viena bėda – draudimo išmokų negali sumokėti ir bendrovė „Lietuvos draudimas”. Po avarijos dvejus metus praleidęs nežinioje jis nebesitiki, kad viskas greitai pasikeis.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.