Scenoje – dingusia laikyta Juozo Grušo drama

Kaune antradienį, spalio 25 dieną, Marijampolės municipalinis teatras Dramos teatro scenoje parodys savo naujausią premjerą – 3 veiksmų dramą „Eduardo Dargio nusikaltimas”.

Spektaklį pagal Juozo Grušo veikalą pastatė šio 1992 metais įsteigto teatro vadovas ir režisierius Romualdas Kučiauskas. Vaidmenis sukūrė publikai gerai pažįstami kauniečiai aktoriai Algirdas Pintukas (Eduardas Dargis), Doloresa Kazragytė (Liucija Dargienė), Henrikas Savickis (jų sūnus Viktoras), Vilija Grigaitytė (Budrikienė), Asta Mačiulytė (Giedrė Budrikaitė), Lina Kaladytė (Ksavera Daunoraitė). Spektaklio dailininkė Marija Rubavičiūtė detalėmis ir kostiumais pabrėžė karo metų atmosferą.

Juozas Grušas laikė pradingusiomis permainingų laikų verpetuose keturias savo pjeses. Tarp jų – ir pokario metais parašytą „Eduardo Dargio nusikaltimą”. Jau po rašytojo mirties rankraštis buvo aptiktas jo popierių archyve, sugrūstame į sandėliukus ir palėpes. Pjesėje, parašytoje dar stalininiais laikais, gilintasi į Grušui visada rūpėjusias žmogaus moralės ir prigimties problemas. Pagrindinis herojus Dargis vokiečių okupacijos metu buvo prokuroras. Negailestinga to laiko realybė privertė jį rinktis tarp sąžinės ir savisaugos, moralės ir nusikaltimo, o to pasirinkimo kaina buvo kito gyvybė… Tarybinės lietuvių literatūros procesą reguliavę budrūs komunistų partijos sargybiniai su Rašytojų sąjungos pirmininku Jonu Šimkum priešaky apšaukė pjesę antitarybine. Juozas Grušas pateko į didelę nemalonę, kuri galėjo baigtis ir tremtimi, jei ne Stalino mirtis.
Rūta Kanopkaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.