Specialistai ragina telktis atremti gripo grėsmę

Šį rudenį šalies gyventojai atsidūrė ne tik įprastinio, bet ir sparčiai plintančio paukščių gripo pavojaus akivaizdoje
„Skiepytis nuo gripo visuomet pravartu, ypač žmonėms, priklausantiems rizikos grupėms – vyresnio amžiaus, sergantiems lėtinėmis ligomis, turintiems persodintų organų”, – vakar PB sakė Panevėžio visuomenės sveikatos centro direktorius Rimgaudas Markelis.

Anot centro vadovo, skiepijimuisi dabar – tinkamiausias metas: „Kol gripo epidemija dar neatėjo, po vakcinos bus laiko susiformuoti imunitetui”.

Paragino gyventojus

Taip visuomenės sveikatos centro direktorius komentavo savo kolegų vilniečių iniciatyvą kreiptis į apskrities rajonų merus, kad šie pirktų vakcinas ir rūpintųsi medicinos darbuotojų, pedagogų, nėščiųjų, vyresnių kaip 65 metų žmonių, globos įstaigų pacientų skiepijimu. Vilniaus visuomenės sveikatos centras taip pat paragino gyventojus prašyti darbdavių organizuoti vakcinaciją savo įstaigose, įmonėse.

Baigia rengti planus

Panevėžio visuomenės sveikatos centro direktorius R.Markelis PB teigė, kad panevėžiečiai specialistai jau baigia rengti kovos priemonių su galima šio sezono gripo epidemija planus. Epidemija skelbiama tuomet, kai 10 tūkstančių gyventojų tenka 100 susirgusiųjų.

„O kol kas, be skiepų, žmonėms patariame vengti didelių susibūrimų, saugotis peršalimų, ypač kojų, vartoti vitaminus, gerą maistą, grūdintis”, – teigė R.Markelis.

Ypatingos saugos priemonės

Lietuvoje jau imamasi ypatingų saugos priemonių ir prieš paukščių gripą. Iš kitų valstybių sulaukus pranešimų apie šios ligos atvejus, sustiprinta pasienio, Vilniaus geležinkelio stoties, oro uosto kontrolė. Atvykstantiesiems ir išvykstantiesiems į teritorijas, kuriose registruotos pavojingos ligos, parengtos atmintinės apie paukščių gripą ir jo profilaktiką, orlaivių ir traukinių palydovai pamokyti, kaip elgtis įtarus, kad keleivis serga neaiškia liga.

Neringa Martinkutė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.