Už kilmę – tūkstančiai eurų

Noras turėti kilmingą augintinį gerokai patuština žmonių pinigines.

Tačiau tokį gyvūną įsigiję šeimininkai gali būti tikri, kad jis bus sveikas, nesirgs net genetinėmis ligomis. „Be to, iš nusipirkto takso tikrai neišaugs vilkšunis”, – juokavo Klaipėdos medžioklinių ir sportinių šunų klubo „Auksinis fazanas” pirmininkė Svetlana Postarnakova.

Populiariausia uostamiestyje šuns veislė – jorkšyro terjeras. „Ši veislė du ar tris mėnesius buvo „ant bangos”. Žmonėms atrodė, kad auginti tokį šunį yra labai madinga”, – sakė S.Postarnakova.

Mada turi įtakos ir augintinių kainoms. Šunų bei kačių vertė taip pat priklauso ir nuo to, kokius titulus yra iškovoję jų tėvai. Lietuvos bei užsienio šalių čempionų palikuonys kelis kartus brangesni. Lietuvoje veislinį šuniuką galima įsigyti už 400 litų. Tačiau yra ir tokių, kurie kainuoja daugiau nei tūkstantį eurų.

Kilmingų katinų vertė dar didesnė. Jų kaina svyruoja nuo 400 litų iki 3 500 eurų. „Tačiau tokie brangūs kačiukai Lietuvoje beveik neparduodami. Jie išvežami į žinomus užsienio veislynus, kur jų laukė ne vienerius metus”, – pasakojo Lietuvos felinologų draugijos „Bubastė” prezidentė Jurgita Gustaitienė. Brangiausi Lietuvoje yra sfinksų veislės katinai. Juos veisia tik viena šiauliečių pora.

Nusipirkti kilmingą augintinį galima ir gerokai pigiau. Kelis šimtus litų reikės pakloti už vadinamąjį naminuką – su veislės broku gimusį šuniuką ar katiną. Jiems taip pat išduodami kilmės dokumentai. Tačiau tokie gyvūnai negali dalyvauti parodose, nes neatitinka išvaizdos standartų. Tiesa, tie nukrypimai būna labai nežymūs. Jų paprasta akis net nepastebėtų.

Tokie naminukai šunys kainuoja net iki 50 proc. pigiau. Katinams taikoma keliolikos procentų nuolaida.

Yra ir kitų būdų įsigyti kilmingą augintinį. Pasitikėjimą keliantiems žmonėms veislyno savininkas gali pasiūlyti tapti gyvūno bendrasavininkiu. Kitaip tariant, naujasis šeimininkas galės namuose laikyti augintinį, jį maitinti ir prižiūrėti, bet į parodas jį vežios veislyno savininkas.

Pašnekovės nepatarė kilmingų augintinių ieškoti gyvūnų parduotuvėse. Anot S.Postarnakovos, tokiose parduotuvėse parduodami jau minėti naminukai. Be to, pirkėjams dažniausiai tik žodžiu garantuojama, kad gyvūnas kilmingas.

Virginija Spurytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.