JAV stengiasi sušvelninti filmuotos medžiagos, kurioje amerikiečiai degina talibų kūnus, padarytą žalą

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį stengėsi sušvelninti filmuotos medžiagos, kurioje užfiksuota, kaip amerikiečių kareiviai degina dviejų Talibano kovotojų kūnus Afganistane, padarytą žalą.

JAV ambasadoms visame pasaulyje buvo pavesta paaiškinti, kad tai, ką žmonės matė vaizdajuostėje, kurią parodė Australijos televizija, neatspindi tikrųjų JAV kariuomenės veiksmų Afganistane bei amerikiečių vertybių, teigė JAV valstybės departamentas.

„Pats mačiau naujienų pranešimus ir filmuotą medžiagą. Juos labai sunku žiūrėti”, – teigė Valstybės departamento atstovas Šonas Makormakas (Sean McCormack), primygtinai tvirtinęs, kad ši filmuota medžiaga turėtų būti traktuojama kaip pavienis įvykis.

Musulmonų amerikiečių grupuotės baiminosi, kad filmuotoje medžiagoje užfiksuoti vaizdai gali pabloginti antiamerikietišką nusistatymą musulmoniškose šalyse, kur dauguma žmonių mano, jog Jungtinės Valstijos yra abejingos kitoms kultūroms.

Televizijos reportaže teigiama, kad JAV kareiviai sudegino kūnus higienos sumetimais, o tai, manoma, turėtų labai įžeisti musulmonus, kurių tikėjimas draudžia kremavimą ir reikalauja pagarbos mirusiesiems. Vėliau JAV psichologinių operacijų padalinys per garsiakalbius Talibano kovotojus ėmė kviesti atsiimti žuvusiuosius ir stoti į mūšį.

JAV kariuomenė teigė, kad kariuomenės kriminalinių nusikaltimų tyrėjai ėmėsi tirti įvykį, o jei bus įrodytas jų netinkamas elgesys, palaikus deginę pareigūnai bus teisiami pagal JAV kariuomenės įstatymus.

Pentagono atstovas Brainas Vitmenas (Bryan Whitman) sakė: „Aišku, kad tai neįeina į amerikiečių karių pareigas Afganistane, nes jie netrukus pradėjo tyrimą”.

Pranešama, kad minėta medžiaga nufilmuota spalio pradžioje. Joje matomi liepsnojantys du apanglėję kūnai ir juos stebintys penki amerikiečių kariai. Du Jungtinių Valstijų kariai iš bloknoto vėliau perskaitė du pranešimus.

„Dėmesio, Talibane, jūs esate bailūs šunsnukiai”, – skaitė pirmasis kareivis, įvardytas psichologijos specialistu seržantu Džimu Beikeriu (Jim Baker).

Kitoje žinutėje, kurią perskaitė antrasis karys, teigiama: „Jūs puolate ir bėgate kaip moterys. Vadinate savo talibais, tačiau esate musulmonų religijos gėda ir užtraukiate negarbę savo šeimai. Ateikite ir kaukitės kaip vyrai, o ne kaip bailūs šunsnukiai”.

2005-10-21 10:07

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.