Skiepai gali apsaugoti net nuo paukščių gripo

Šąlant orams niekas nepamiršta žieminių padangų automobiliams, tačiau ne visada pagalvoja apie savo sveikatą ir gripo profilaktiką. Gydytojai įspėja, kad skiepai nuo gripo iš dalies apsaugo net nuo pavojingojo paukščių gripo, pasiekusio ir Europos šalis. Apie gripą, pavojingas ligos komplikacijas ir skiepų efektyvumą papasakoti sutiko Baltijos – Amerikos klinikos šeimos gydytoja Indrė Kukarėnienė.
Skirtingai nei visiems pažįstamas peršalimas, gripas yra rimtas virusinis susirgimas. Kiekvienais metais besikeičiantis šios ligos virusas ypač pavojingas dėl galimų ligos komplikacijų – plaučių, ausų uždegimo ar lėtinių ligų paūmėjimo (astmos, širdies, kraujagyslių ligų). Įvairių šaltinių duomenimis, kasmet Europoje gripu suserga apie 10 procentų žmonių.
Susirgus apie dvi savaites tenka pasilikti namuose, net nereikia kalbėti apie sustojančius darbus ir pavojų užkrėsti artimuosius. Geriausias būdas apsisaugoti nuo gripo – pasiskiepyti. Tačiau nereikia delsti – I. Kukarėnienė įspėja, kad skiepytis geriausia, kol nepaskelbta ligos epidemija ir nėra pavojaus užsikrėsti.
Pasiskiepijus imunitetas gripui žmogaus organizme susidaro per 10 – 14 dienų. Pasak I. Kukarinienės, pacientai neskiepijami tik esant ūmiam infekciniam susirgimui ir karščiuojant, taip pat esant alergijai vištos, kiaušinio baltymams.
Šiuolaikinių gripo vakcinų efektyvumas siekia 70-95 procentus, priklausomai nuo žmogaus amžiaus ir imuniteto būklės. Tikimybė pasiskiepijusiam susirgti gripu išlieka, bet vakcina apsaugo nuo sunkių gripo formų bei jo sukeliamų komplikacijų.
Baltijos ir Amerikos klinikoje taip pat galima pasiskiepyti nuo ligų, pavojingų keliaujantiems į tolimas šalis – hepatito A, B, vidurių šiltinės, geltonojo drugio ir kitų. „Skiepai – efektyvi profilaktikos priemonė, todėl svarbu pacientus informuoti apie reikalingus skiepus ir kitus būdus, kaip apsisaugoti nuo pavojingų ligų,” – sako šeimos gydytoja.
Baltijos ir Amerikos klinika taip pat remia „Vilties” kliniką, globojančią likimo nuskriaustus vaikus. 15 procentų nuo visos už skiepus Baltijos ir Amerikos klinikoje gautos sumos atiteks būtent jiems.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.