Planuojamas tiltas gyventojams kelia baimę

Panemuniečiai teigia nesutiksią, kad naujo objekto statyba griautų jų gyvenimus

Panemunės gyventojai susitikimo su urbanistais ir projektuotojais metu aiškiai parodė, kad neketina pritarti naujo tilto statybai šiuo metu planuojamoje vietoje.

Mokyklos salė buvo pilna

Pirmadienį keli panemuniečiai surengė piketą prie miesto Savivaldybės, o trečiadienį pilna Vaidoto pagrindinės mokyklos salė susirinko išklausyti teritorijos detaliojo plano rengėjų. Į susitikimą atėjo ne tik garbaus amžiaus gyventojai, bet ir jaunimas. Visi piktinosi valdžios ketinimais statyti naują tiltą per teritoriją, kurioje dabar stovi jų namai.

Irena Anufrėjevienė ir Romualda Banienė, gyvenančios Vaidoto gatvės 122-ajame name, sakė įsitikinusios, kad norima griauti jų namą. „Detaliajame plane matyti, kad tiltas eitų tiesiai per jį. Mes siūlome remontuoti senąjį tiltą”, – sakė jos.

Tilto gatvės 23-iajame name gyvenanti Jolanta Vasiliauskienė irgi nepageidauja, kad tiltas eitų šalia jos namo. „Į mano kiemą neliktų jokio įvažiavimo, neaišku, kaip aš į jį patekčiau. Nežinau, koks bus triukšmas, vibracija, kaip tai pakenks mūsų sveikatai. Siūlome rekonstruoti tiltą arba naują statyti toje pačioje vietoje”, – sakė moteris.

Tikino, kad viskas daroma pagal įstatymus

Detaliojo plano rengėjas, įmonės „Genezė” vadovas Ričardas Skamarauskas aiškino, kad detaliojo plano tikslas – suformuoti sklypą tolesniems veiksmams. „Senas tiltas nepralaidus. Statant naują, invazija į esamą infrastruktūrą neišvengiama, keletą namų valdų teks šalinti”, – sakė jis.

Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius tikino, kad tiltas miestui reikalingas. „Manau, kad nė vienas objektas nestatomas be visuomenės svarstymo. Bet niekada nebūna, kad projektas visiems patiktų. Negaliu pasakyti, kad tiltas bus tikrai toje vietoje. Jei gyventojai labai priešinsis ir jų argumentai bus rimti, į tai atsižvelgsime”, – teigė urbanistas.

Anot jo, rengiant detalųjį planą laikomasi įstatymų ir dabar surengtas pirmas viešas svarstymas. „Žiūrėsime, ką gyventojai siūlys. Galima ieškoti ir kito sprendimo būdo, tačiau bendruomenė turi jausti ir atsakomybę dėl savo veiksmų. Jeigu ji protestuos prieš naująjį tiltą, bet grius senasis, tada bendruomenė turėtų prisiimti dalį atsakomybės”, – mano N.Valatkevičius.

Dar tik vizija

Gyventojai teigė nesuprantą, kokia prasmė statyti naują tiltą, jeigu neplatinama Vaidoto gatvė. N.Valatkevičius teigė, kad nuo naujojo tilto numatytas kelias į Rokus. Anot jo, siūloma senąjį tiltą nugriauti, o šalia jo statyti naują.

Susitikime dalyvavęs miesto Tarybos narys Jonas Venckūnas priminė, kad be Tarybos palaiminimo nė vienas projektas nebus patvirtintas. „Kol kas apie tiltą anksti kalbėti. Gali būti, kad jis bus statomas po kokių 20 metų”, – mano jis.

Panemunės seniūnas Eugenijus Sklenys taip pat mano, kad elgiamasi pagal įstatymus. „Tai – pirmas svarstymas. Žmonės gali užduoti bet kokius klausimus, pateikti pasiūlymus, į kuriuos turi atsižvelgti plano rengėjas”, – mano seniūnas.

Nesulaukė atsakymų

Pilietinės akcijos organizatorė Rūta Zabielienė teigė, kad susitikime gyventojai neišgirdo atsakymų į daugelį juos dominančių klausimų. „Neaišku, kodėl detalųjį planą rengia „Genezė”, kuri iki šiol neprojektavo tiltų? Kodėl planui parengti nebuvo skelbiamas konkursas? Kodėl gyventojams nesiūlomi kiti variantai, o brukamas tik vienas? Kodėl tilto pabaigoje projektuojama parduotuvė, jeigu planuojamas tilto tęsinys į Rokus? Neišgirdome aiškaus atsakymo, kodėl negalima statyti naują tiltą senojo vietoje?” – vardijo R.Zabielienė.

Gyventojams taip pat neatsakyta, kaip būtų kompensuota tiems, kurie turėtų palikti savo namus. „Rinkos kainomis”, – toks N.Valatkevičiaus atsakymas susirinkusiųjų netenkino.

„Mūsų namai seni, jų rinkos kaina nedidelė. Ką gali įsigyti už seno namo vertės pinigus? Todėl aktualu, kaip bus vertinama ir žemės kaina. Mes bijome, kad pastačius tiltą neturėsime galimybės įsigyti padorius namus”, – sakė R.Zabielienė. Gyventojai siūlė, kad į kitą susitikimą būtų pakviesti žinomi architektai, tiltų statybos specialistai.

Dainoras Lukas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Planuojamas tiltas gyventojams kelia baimę"

  1. fuzzy

    pakele triuksma, tuo paciu ir kaina, o po to vis tiek parduos savo bakuzes uz brangiai ir bus patenkinti…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.