Valdininką sugundė lengvi pinigai

Išsinuomoji iš valstybės nenašios nedirbamos žemės ir, palikęs ją likimo valiai, neišliejęs nė lašo prakaito, į kišenę susižeri tūkstančius litų Europos Sąjungos žemdirbiams skiriamos paramos.

Toks verslo planas gimė buvusio bankrutavusios „Obelių aliejaus” gamyklos generalinio direktoriaus, dabar Rokiškio rajono mero patarėjo Bernardo Trimonio galvoje.

Dar nežinia, ar šios užmačios aukštam valdininkui nepavyks įgyvendinti.

Žemę pavertė šabakštynu

B.Trimonis 194 hektarus valstybinės žemės Rokiškio rajono Obelių seniūnijos Antanašės kadastrinėje vietovėje išsinuomojo šių metų pavasarį.

Tačiau dėl jos lenkti nugarą mero patarėjas neketino. Jam rūpėjo tik ES žadami pinigai, tad Rokiškio žemės ūkio skyriui jis pateikė paraišką tiesioginėms išmokoms gauti.

Paraiškoje, kuri buvo išsiųsta į Nacionalinę mokėjimų agentūrą prie žemės ūkio ministerijos, B.Trimonis nurodė, kad žemė yra geros agrarinės būklės.

Tačiau į Obelių seniūniją nuvykusi „Panevėžio ryto” korespondentė savo akimis įsitikino, kad visa B.Trimonio nuomota žemė baisiai apleista, pievos apaugusios kone metro aukščio jau parudavusių žolių stagarais.

Korespondentę lydėjęs žemėtvarkos specialistas patvirtino, kad už tokius neprižiūrėtus plotus eilinis ūkininkas negautų nė sudilusio skatiko.

Ketino gauti 58 tūkstančius

Pagal galiojančią žemės agrarinės būklės vertinimo tvarką, jei žemė nešienauta ar aptvarkyta mažiau nei 50 jos procentų, jokių išmokų tikėtis negalima.

Negana to, apleistos žemės šeimininkas praranda teisę per artimiausius dvejus metus pretenduoti į tokias išmokas.

Jei žemė sutvarkyta iš dalies – priklausomai, kiek rasta trūkumų, – žemdirbys turi susimokėti baudą ir gali gauti bent dalį skiriamos paramos.

Tuo tarpu B.Trimonis tiesė ranką į 58 tūkstančius.

Rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Anicetas Kačinskas paaiškino, kad paramos už 1 ha Rokiškio rajone mokama apie 303 litus.

Iš jų 110 Lt – už prižiūrimą žemę ir 193 Lt priedas už tai, kad žemė nenaši.

Rokiškio rajone visa žemė priklauso nenašios kategorijai.

Antanašės kadastrinėje vietovėje, kur valstybinę žemę išsinuomojo mero patarėjas, mokestis už hektarą yra apie 15 litų.

Taigi, sumokėjęs apie 2910 litų už nuomą, B.Trimonis savo kišenę atvėrė keliolika kartų didesnei sumai iš ES paramos fondų.

Nepatikrino atsitiktinai?

Žemės ūkio ministerija yra įpareigojusi savivaldybės Žemės ūkio skyrių patikrinti į išmokas pretenduojančių žemdirbių žemės agrarinę būklę.

Kadangi tokių pretendentų Rokiškio rajone net 5740, tikrinama buvo pasirinktinai.

A.Kačinskas „Panevėžio rytui” sakė, kad pirmiausia buvo tikrinama agrarinė žemės būklė tų asmenų, kurie atitinka Žemės ūkio ministerijos nustatytus tris kriterijus: gyvena mieste, nelaiko gyvulių ir deklaruotoje žemėje – tik žalienos (pievos).

Skyrius patikrino 590 žemės savininkų ir nuomininkų bei nustatė 172 pažeidėjus.

Mero patarėjo tarp jų nebuvo. Nors jo atvejis atitinka visus tris kriterijus, B.Trimonio žemės niekas netikrino.

Pasidomėti mero patarėjo išsinuomotos žemės agrarine būkle privalėjo Rokiškio žemės ūkio skyrius, kuriame B.Trimonis deklaravo savo pievas.

Tačiau A.Kačinskas „Panevėžio rytui” sakė, kad Rokiškyje deklaravusiųjų savo žemę ir atitinkančių kriterijus buvę tiek daug, kad visų patikrinti buvę neįmanoma, tekę tai daryti tikrintiną žemę pasirinkus atsitiktinai.

B.Trimoniui esą tiesiog pasisekė – jo nuomojamos pievos, A.Kačinsko teigimu, į tikrintinų sąrašą nepateko tik dėl laimingo atsitiktinumo.

Pažeidimų žada nenutylėti

A.Kačinskas „Panevėžio rytą” tikino apie B.Trimonio pievų agrarinę būklę neturėjęs jokių žinių.

Iš „Panevėžio ryto” sužinojęs, kad ji – apverktina, Žemės ūkio skyriaus vedėjas sakė į Obelių seniūniją išsiųsiąs specialistus. Šie turėtų savo akimis įsitikinti, kad mero patarėjas per 58 tūkstančius litų gviešėsi gauti neteisėtai.

Anot A.Kačinsko, pamatęs, kad žemė išties apleista, jis nedelsdamas apie tai atskirais raštais informuos Žemės ūkio ministeriją bei išmokas kontroliuojančią Nacionalinę mokėjimų agentūrą.

„Aš mielai tuos beveik 60 tūkstančių išdalinčiau žemdirbiams, kuriems pinigų tikrai reikia”, – tikino A.Kačinskas.

Tėvo reikalų nekomentuoja

B.Trimonio kolegos savivaldybėje prasitarė, kad įžūlumo pretenduoti į pinigus už apleistus žemės plotus kaip už prižiūrimus mero patarėjui galėjo suteikti ir ta aplinkybė, kad jo sūnus dirba Nacionalinėje mokėjimų agentūroje.

Irmantas Trimonis agentūros Kontrolės kokybės skyriuje Vilniuje užima vyriausiojo specialisto postą.

Telefonu pakalbintas I.Trimonis „Panevėžio ryto” korespondentei atsisakė komentuoti bet kokį klausimą, susijusį su jo tėvu.

Tuo tarpu iš „Panevėžio ryto” apie savo patarėjo užmačias gauti ES paramos sužinojęs Rokiškio rajono meras Egidijus Vilimas neslėpė nuostabos ir sakė negalįs patikėti tokiu B.Trimonio įžūlumu.

Bijo netekti darbo

B.Trimonis „Panevėžio rytui” neneigė, kad jo nuomojama žemė apleista, pievos esą šienautos birželio mėnesį.

Tačiau jis prašė to neviešinti ir duoti jam laiko žemę sutvarkyti.

Mero patarėjas išgyveno, kad dėl vienas po kito užgriuvusių nemalonumų jis gali prarasti darbą.

Neseniai „Panevėžio rytas” rašė, kad B.Trimonis internete paskelbtu mobiliuoju telefonu savo darbo metu priiminėja klientų, norinčių apsigyventi jo kaimo turizmo sodyboje Sartų regioniniame parke, užsakymus.

Tuo tarpu dalis sodybos pastatų yra nelegalūs – pastatyti be reikiamų instancijų leidimų.

Nors dėl to B.Trimoniui jau yra tekę keletą kartų sumokėti baudas, statybų įteisinti jam nepavyko. Todėl, kaip teigė statybų valstybinis inspektorius Algimantas Vitkauskas, B.Trimoniui teks nelegalius statinius nugriauti arba tai bus padaryta valstybės lėšomis.

Skaidrumu suabejojo net saviškiai

Kai apie neskaidrų B.Trimonio kaimo turizmo verslą buvo išspausdintas straipsnis „Panevėžio ryte”, aukšto valdininko sąžiningumu suabejojo ne tik politiniai oponentai, bet ir partijos kolegos.

Praėjusį penktadienį 7 rajono tarybos nariai raštu kreipėsi į savivaldybės tarybos Mandatų, etikos, informacijos ir teisėsaugos komiteto pirmininką Almantą Blažį, prašydami ištirti, ar mero patarėjas, Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos narys B.Trimonis nepažeidė tarnybinės etikos bei Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo nuostatų.

Kreipimąsi pasirašė penki tarybos opozicijai priklausantys liberalcentristai bei du Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos nariai.

Kreipimąsi į Mandatų, etikos, informacijos ir teisėsaugos komitetą inicijavęs liberalcentristas Virginijus Lukošiūnas sakė, kad kaimo turizmo verslo reikalais darbo metu besirūpinančio B.Trimonio tarnybinės etikos reikalus ketinama apskųsti ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.

ES pinigų gviešėsi ir „pelėsiai”

B.Trimonis – ne vienintelis Panevėžio apskrities atstovas, bandantis apgaule įkišti ranką į ES paramos fondus.

„Panevėžio rytas” jau rašė, kad dėl tokios veiklos nagus nusvilo ir Pasvalyje gerai žinomos „pelėsių” grupuotės nariai broliai Gintaras ir Darius Linkevičiai.

Įtariama, kad suklastoję dokumentus šie pasvaliečiai ketino iš ES struktūrinių fondų gauti 1,2 milijono litų.

Iš kaimiečių supirkę pajus, broliai tapo dviejų žemės ūkio bendrovių savininkais. Prieš kelis mėnesius jie kreipėsi į Nacionalinę mokėjimų agentūrą, prašydami paramos investicijoms.

Linkevičiai nurodė prašantys pinigų karvidžių kompleksų sąlygoms gerinti.

Pagal įstatymus žemdirbiai į plėtros projektus patys turi investuoti dalį lėšų, tik tuomet gali prašyti ES paramos. Tuo tarpu bendrovių sąskaitose šių pinigų nebuvo.

Jeigu apgaulės nebūtų pastebėję pareigūnai, broliai Linkevičiai po kelių savaičių pinigus būtų gavę.

Apgaulę demaskavus dokumentų klastojimu ir sukčiavimu stambiu mastu įtariami pasvaliečiai buvo uždaryti į areštinę.

Diana Makšimienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.