Pinigų klastotojai laukia euro įvedimo

Daugiau nei 1,6 milijonai suklastotų euro banknotų buvo užregistruoti Europos Centriniame banke, kai 2002 metais sausio mėnesį buvo įvestas euras.
Anot UAB „Hasab” prekybos direktoriaus Nerijaus Žiko, visos šalyje veikiančios bendrovės ir bankai susidurs su eurų padirbinėjimo problema.

„Jau dabar jaučiamas informacijos trūkumas ir šioks toks pasimetimas. Įmonių vadovai nežino, kokios įrangos reikės naujiems banknotams ir monetoms apdoroti, kokios technologijos padės apsisaugoti nuo suklastotų eurų”, – teigė jis.

Šiandien Vilniuje vykusiame UAB „Hansab” organizuotame „Euro seminare” buvo aptarta Suomijos, Švedijos bei Austrijos praktika įsivedant eurą, pasiruošimo euro įvedimui Lietuvos Respublikoje darbai, euro įvedimo terminai ir perspektyvos. Labiausiai seminaro metu akcentuotos temos: euro banknotų ir monetų apsaugos priemonės bei galimi veiksmai vykdant valiutos klastojimo prevenciją ir apsaugą.

Lietuvos banko Pinigų ekspertizės skyriaus viršininkas Algimantas Sodeika pritarė, kad euro Lietuvai reikia, tačiau jis pabrėžė ir sunkumus, kurie laukia reformos. „Prekybininkai pirmi susidurs su piniginės reformos pasekmėmis, nes jie bendrauja su masiniu vartotoju. Todėl didžiųjų prekybos centrų vadovai jau dabar turi pasirūpinti aptarnaujančio personalo mokymais”, – kalbėjo jis.

Seminaro metu A. Sodeika apžvelgė visus įmanomus euro apsaugos požymius: vandens ženklus, holograminę juostelę, vaivorykštinį ir blizgantį banknotų efektą, taktilines euro savybes. Visos šios savybės, anot jo, padės tiesiogiai dirbantiems su pinigais atskirti tikrą valiutą nuo padirbtos.

Taip pat, seminare buvo išsamiai pristatyti techniniai sprendimai, padėsiantys ne tik išvengti klastotojų gudrybių, bet ir užtikrinantys sklandesnį įmonių bei bankų perėjimą prie naujosios valiutos. Dalyviams buvo suteikta galimybė praktiškai stebėti banknotų bei monetų skaičiuotuvų, detektorių, monetų depozitinės sistemos, automatinio kasininko seifo veikimo principus.

„Numatoma euro įvedimo Lietuvoje diena, jeigu taip nuspręs Europos Sąjungos Taryba, – 2007 m. sausio 1-oji. Tą dieną euras taps privaloma priimti mokėjimo priemone Lietuvoje”, – sakė Lietuvos Banko Kasos departamento direktoriaus pavaduotoja Birutė Norkūnienė.

UAB „Hansab” organizuotame „Euro seminare” savo pranešimus skaitė Lietuvos banko atstovai Birutė Norkūnienė ir Algimantas Sodeika, Suomijos banko atstovas Kenneth Sainio, taip pat Didžiosios Britanijos kompanijos „De La Rue Cash Systems”, kuri yra Europos Centrinio banko partnerė, euro banknotų spausdintoja ir grynųjų pinigų apdorojimo technikos gamybos ekspertė atstovas Gavin Doyle bei Švedijos įmonės „Scan Coin”, kuri yra didžiausia monetų apdorojimo technikos gamintoja pasaulyje, rinkodaros direktorius Lars Malmgren.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.