Aptartos Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo įgyvendinimo problemos

Kaimo reikalų komitetas, vykdydamas parlamentinę kontrolę, posėdyje svarstė piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo klausymą.
Posėdyje dalyvavo žemės ūkio ministrė Kazimira Danutė Prunskienė, Žemės ūkio ministerijos sekretorius Kazys Sivickis, Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos generalinis direktorius Kazys Maksvytis, Seimo kontrolieriai, apskričių viršininkai, kai kurių miestų merai bei kiti suinteresuoti asmenys..
Iki 2005 m. spalio 1 d. kaimo vietovėse piliečių nuosavybės teisės į žemę, mišką ir vandens telkinius atkurtos 92,5 proc., o mieste tik 38,7 proc. piliečių prašymuose nurodyto ploto.
Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Jonas Jagminas atkreipė posėdžio dalyvių dėmesį į tai, kad Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plane numatyta, jog piliečių nuosavybės teisių atkūrimas šalyje iš esmės turi būti baigtas 2007 metų III ketvirtyje. Todėl šį procesą būtina paspartinti.
J.Jagminas pabrėžė, kad nebaigta žemės reforma stabdo kaimo plėtrą ir ūkių stambinimą, apsunkina galimybes ūkininkams pasinaudoti ES teikiama parama, varžo verslą bei investicijų pritraukimą į Lietuvą.
Kaimo reikalų komitetas, atsižvelgdamas į Seimo narių ir kitų posėdžio dalyvių pastabas bei pasiūlymus, galutinį sprendimą dėl Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo įgyvendinimo priims artimiausiame komiteto posėdyje.
Kaimo reikalų komitetas svarstė Seimo nario Viktoro Rimkevičiaus inicijuotą Ūkininko ūkio įstatymo 9 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą XP-141. Projekto tikslas – pakeisti šiuo metu galiojančią ūkininko ūkio išregistravimo tvarką, ūkininkui mirus. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką ūkininkui mirus, nepriklausomai nuo to ar ūkis paveldimas ir toliau tęsia veiklą, ūkininko ūkį iš Ūkininkų ūkių registro išregistruoja savivaldybės administracija. Kartu ūkininkas yra išregistruojamas ir iš PVM mokėtojų registro, todėl kyla neaiškumų dėl PVM atskaitos tikslinimo.
Šiuo įstatymo projektu siūloma ūkį išregistruoti tik tuo atveju jeigu nėra ūkio paveldėtojų ir ūkio veikla toliau netęsiama, o jeigu ūkio veikla tęsiama toliau, jis tik perregistruojamas naujo savininko vardu. Priėmus įstatymo projektą reikės patikslinti žemės ūkio ministrės patvirtintą „Ūkininkų ūkių registravimo ūkininkų ūkių registre tvarką”.
Komitetas pritarė iniciatoriaus Seimo nario V. Rinkevičiaus pateiktam įstatymo pakeitimo projektui.
Bendru sutarimu komitetas pritarė Seimo nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos 2004 metų valstybės biudžeto įvykdymo apyskaitos” projektui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.