Akcija „Visi į mokyklą” buvo veiksminga

Vaikų teisių apsaugos tarnybos duomenimis, šiemet akcija „Visi į mokyklą” buvo veiksminga ir ne vienam nepilnamečiui padėjo rasti kelią į mokyklą.

Vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėja Gražina Aurylienė pasakojo, kad akcijos metu tarnybos specialistai aplankė 49 šeimas, kuriose auga mokyklinio amžiaus vaikai. Tarnybos darbuotojai aiškinosi, ar vaikai, ypač pirmokai, išėjo į mokyklas.

Šių metų akcijos laikotarpiu tarnyba sulaukė 17 pavienių asmenų skambučių, pranešusių, kad jų kaimynų ar artimųjų vaikai nėra suruošti į mokyklą arba neišėjo į ją mokslo metų pradžioje. Surengti 6 reidai kartu su policijos ar Vaiko krizių centro darbuotojais į problemiškas šeimas.

Rugsėjo pradžioje kartu su Vaiko krizių centro darbuotojais ir korespondentais įvyko reidas į Kalotės sąvartyną. Lankant problemiškas šeimas ir reidų metu išaiškinta 11 vaikų, neparuoštų išeiti į mokyklą arba nepradėjusių jos lankyti, 3 iš jų – būsimieji pirmokai. Šiuo metu 6 iš jų jau lanko mokyklą. Akcijos metu 6 vaikai, kurie neturėjo sąlygų namuose pasiruošti išeiti į mokyklas, buvo apgyvendinti Vaiko krizių centro vaikų grupėje.

Vaikų teisių apsaugos tarnybos ir Vaiko krizių centro žiniomis, mokyklos nelanko 20 nepilnamečių, nesulaukusių 16 metų, jų šeimos yra žinomos. Šių vaikų nesimokymo priežastys nėra skurdas, tai – nesugebėjimas mokytis kartu su bendraamžiais dėl spragų žiniose, mokymosi motyvacijos nebuvimas, bėgimas iš namų, valkatavimas, tėvų autoriteto nebuvimas, jų tolerancija vaikų nesimokymui.

Akcijos „Visi į mokyklą” metu valstybė bei Klaipėdos miesto savivaldybė skyrė lėšų mažas pajamas gaunančių šeimų mokinių, kurie mokosi bendrojo lavinimo mokyklose, aprūpinimui būtiniausiais mokinio reikmenimis.

G. Aurylienė sakė, kad kanceliarinėms prekėms įsigyti iš valstybės biudžeto buvo skirta 40000 Lt, lėšų gavo 514 vaikų. Iš Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto buvo skirta 10000 Lt, paremti 106 vaikai. Mokyklinės prekės buvo perkamos kanceliarinių prekių parduotuvėje „Pinokis”, atsiskaitoma 60 Lt vertės talonais. Dalis talonų dar nėra išdalinta, taigi, paremtų vaikų skaičius bus didesnis.

Pasak G. Aurylienės, 2005 m. pradžioje tarnyba paruošė vaikų ir paauglių nusikalstamumo prevencijos programą, kurią finansavo Klaipėdos miesto savivaldybė. 1100 litų buvo skirta akcijai „Visi į mokyklą”.

Akciją geranoriškai parėmė Klaipėdos miesto Administratorių biuras bei verslininkė ponia Žvynakevičienė. Administratorių biuras už 1000 litų nupirko mokyklinių priemonių, kurios buvo išdalintos 50 vaikų.

„Vykdydami akciją, tarnybos specialistai sutartinai dirbo kartu su Vaiko krizių centro socialiniais darbuotojais. Į akciją kasmet įsitraukia vaikų mokymo – ugdymo įstaigos, pavieniai žmonės, partijos, verslininkai, policija. Deja, akciją palaiko daugiausia tik pastovūs rėmėjai. Norėtųsi, kad į akciją įsitrauktų ir nauji verslininkai, geranoriški ir galintys padėti žmonės bei organizacijos”, – sakė G. Aurylienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.