D. Ramsfeldas: politiniai pokyčiai Kinijoje išsklaidys nerimą dėl saugumo

Kinija gali išsklaidyti tarptautinės bendruomenės nerimą dėl savo strateginių ketinimų ir užsitikrinti ilgalaikį klestėjimą, jei pradės esamos politinės sistemos reformas, trečiadienį pareiškė Kinijoje viešintis JAV gynybos sekretorius Donaldas Ramsfeldas (Donald Rumsfeld).

Kinijos klestėjimas ir kitų valstybių požiūris į Pekiną „priklauso nuo vidaus politikos įvykių”, – D. Ramsfeldas Pekine kalbėjo Centrinės partinės mokyklos studentams.

D. Ramsfeldas savo pirmojo kaip gynybos sekretoriaus vizito į Kiniją metu siekia sustiprinti dvišalį karinį bendradarbiavimą ir išsakyti Pentagono susirūpinimą dėl sparčiai didėjančių Pekino karinių pajėgumų, kurių tikroji padėtis apsupta visiško slaptumo.

„Savaime suprantama, kad auganti Kinijos galia verčia kitas tautas klausti dėl tikrųjų jos ateities ketinimų, – sakė jis. – Spartus ir, mūsų nuomone, neskaidrus pajėgumų didėjimas kelia papildomų klausimų”.

Kinijos gynybos ministras Cao Gangčuanas (Cao Gangchuan) savo ruožtu teigė, jog Pekinas didžiausią dėmesį skiria ūkio plėtrai ir gyvenimo kokybės gerinimui. „Nebūtina ir net neįmanoma labai padidinti gynybos išlaidų”, – sakė jis žurnalistams po susitikimo su D. Ramsfeldu ir patikino, jog 2005 metais Kinija gynybai išleis 30,2 mlrd. dolerių.

JAV gynybos sekretorius susitikimą su G. Cao apibūdino kaip „konstruktyvų, atvirą ir naudingą”.

Trečiadienį D. Ramsfeldas susitiks su Kinijos prezidentu Hu Dzintao (Hu Jintao). Vėliau šią savaitę jis lankysis Pietų Korėjoje, Mongolijoje, Kazachstane ir Lietuvoje.

2005-10-19 10:02

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.