Vyriausybės sprendimas pradėti derybas dėl „Mažeikių naftos” akcijų – „premjerinės” respublikos pradžia

Vakar Vyriausybei nusprendus pirmiausia pradėti derybas su naftos kompanija „TNK-BP”, Seimo opozicinės Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Algis Kašėta kreipėsi į Ministrą Pirmininką Algirdą Brazauską prašydamas pagrįsti tokio sprendimo teisėtumą. Taip pat Seimo Teisės departamento paprašyta įvertinti ar tokiu sprendimu nepažeidžiami konstituciniai įstatymų viršenybės bei valdžių padalijimo principai.

Parlamentarui A.Kašėtai kilo abejonių ar Vyriausybė savo sprendimu nepažeidė šiuo metu galiojančios Akcinių bendrovių „Būtingės nafta”, „Mažeikių nafta” ir „Naftotiekis” reorganizavimo įstatymo nuostatos, kad AB „Mažeikių nafta” akcijos gali būti privatizuojamos tik Valstybės ir savivaldybių turto privatizavimo įstatymo nustatyta tvarka. Šis įstatymas nenumato Vyriausybės teisės savo vienvaldišku sprendimu parinkti pirkėjo, su kuriuo bus vykdomos derybos dėl akcijų pirkimo.

„Nevertinant šio Vyriausybės sprendimo atitikimo valstybės interesams prasme, galima konstatuoti, kad Vyriausybė „užmiršo”, kad galiojantys įstatymai turi būti vykdomi visų, net ir Vyriausybės, ir tai privalu daryti net tada, kai jie trukdo įgyvendinti asmeninius planus ar sumanymus”, – teigia A. Kašėta.

A.Kašėta pažymi, kad Vyriausybės sprendimas priimtas nelaukiant kol Seimas priims įstatymą, kuris leis privatizuoti „Mažeikių naftos” akcijas nesilaikant Valstybės ir savivaldybių turto privatizavimo įstatymo.

„Vakarykštis Vyriausybės sprendimas tai ne tik nepagarbos Seimui ženklas, iš esmės rodantis visišką Seimo daugumą sudarančių Seimo narių nesavarankiškumą. Toks Konstituciją pažeidžiantis sprendimas leidžia teigti, kad mes gyvename ne parlamentinėje, ar pusiau prezidentinėje, bet „premjerinėje” respublikoje. Seimui telieka įteisinti arba pasipriešinti tam”, – įsitikinęs A. Kašėta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

3 atsiliepimai į "Vyriausybės sprendimas pradėti derybas dėl „Mažeikių naftos” akcijų – „premjerinės” respublikos pradžia"

  1. klaipeda

    kazkaip su mazeikiu privatizavimu keistai vyksta

    valstybe perka uz musu babkes 57%akciju(tikslei nepamenu) is jukos uz 1 milijarda o lietuviai jas parduos 57% uz 1milijarda ir dar dades 20% uz dyka

    Sakykit nejaugi Jus tokie zioplei
    kad nesuprantat jog Naftos biznis pats pelningiausias ir svaistytis 20% akcijomis neapgalvojus
    kazkaip keista
    ir idomu kokie protinguoliai taip pigiai atiduoda pelnngiausia versla?
    turbut tokie kurie Brazauskui uzpakali buciuoja!!! 😀

  2. jooo

    pritariu klaipedai, juk nesame tokie turtingi, kad issiparduotume iki paskutinio…

  3. Ramune

    labadina kvailiai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.