Prancūzus stebina prancūziški sveikinimai ir lietuviška dargana

Dzūkijos vidurinėje mokykloje vieši Chomeraco (Prancūzija) licėjaus moksleiviai ir mokytojai, dalyvaujantys Europos Sąjungos „Socrates” programos „Commenius 1.2” kalbiniame projekte „Ardešo akmuo, Lietuvos medis. Kultūrinis paveldas architektūroje”.

Padės pažinti architektūros paveldą

Šią savaitę Alytuje skamba prancūzų kalba – mieste vieši dvidešimt keturi aukštesniųjų klasių Chomeraco licėjaus moksleiviai ir penki jų mokytojai.
Prancūzų kalbos dėstymo tradicijomis garsėjančios Dzūkijos vidurinės mokyklos ir Chomeraco licėjaus draugystė užsimezgė pernai, kai Alytuje lankėsi šio licėjaus vadovas ir pasiūlė rengti bendrą projektą.
Nedidelio Prancūzijos miesto Chomeraco švietimo įstaigoje mokosi moksleiviai, kartu įgyjantys namų statybos profesiją, todėl alytiškių ir prancūzų kalbinis projektas skirtas jų gyvenamiesiems regionams būdingai architektūrai.

Rengiasi vykti su atsakomuoju vizitu

Chomeraco licėjaus auklėtiniai domisi mediniais pastatais. Jie lankysis etnografiniuose Dzūkijos kaimuose, apžiūrės Vilniaus, Alytaus medinės architektūros paveldą.
Didelį įspūdį svečiams paliko prie Alytaus dailiųjų amatų mokyklos iškilęs autentiškas medinis pastatas – taip pat ES fondų finansuojamo projekto „Nauja erdvė senoje pastogėje” rezultatas.
Kitais metais Dzūkijos vidurinės mokyklos moksleiviai irgi aplankys savo naujus draugus. Keliaudami susipažins su Ardešo regionu, kuriame įsikūręs Chomeraco licėjus, būdinga akmenine architektūra. Savo įspūdžius alytiškiai ir projekto partneriai mėgins apibendrinti istoriniu ir geografiniu požiūriais, o jiems talkins istorijos ir geografijos mokytojai.

Įdomus pasirodė ir turgus

Alytuje prancūzai viešės iki spalio 26 dienos. Jų priėmimo programa tikrai spalvinga: vakar svečiai susitiko su Dzūkijos vidurinės mokyklos mokiniais futbolo ir krepšinio aikštelėse, šiandien visą dieną praleis Vilniuje, o rytoj surengs Tolerancijos dieną specialiųjų poreikių vaikų klasėse.
Prancūzų moksleiviai gyvena alytiškių šeimose, džiaugiasi, kad mūsų mieste yra nemažai prancūziškai kalbančių žmonių. Svečiai domisi lietuvių gyvenimo būdu, pavyzdžiui, lankėsi turguje, šis jiems pasirodė labai įdomus. Tiesa, prancūzai neslepia esą nepatenkinti pirmąja lietuviška dargana. Jai stojus ne vienas sulaukė labai reikalingų dovanų – šeimininkai svečius aprūpino šiltesniais šalikais, kad netektų susipažinti ir su lietuviška medicina…
Saulė Pinkevičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.