Turguose nebeliks paukščių

Pagaliau ir Lietuva imasi konkrečių veiksmų, siekdama apsisaugoti nuo pavojingo viruso.

Ar pavyks kontroliuoti?

Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuo šio savaitgalio turguose jau draudžia prekiauti bet kokiais gyvais paukščiais, taip pat visi jų augintojai kaimuose vištas, kalakutus bei kitus naminius paukščius privalės laikyti tik uždaruose aptvaruose.

Tokiomis priemonėmis tikimasi užkirsti kelią mirtino paukščių gripo viruso plitimui.

Kiek anksčiau buvo sugriežtinta ir kontrolė pasienyje, mat iš kai kurių užsienio šalių dėl mirtino paukščių viruso paukštieną įvežti uždrausta.

Tačiau kaip realiai specialistams seksis kontroliuoti visus paukščių augintojus – dar nežinia, mat tai padaryti Lietuvoje praktiškai neįmanoma.

Nesuvokia realios grėsmės

Nors kol kas paukščių gripo virusas dar nėra pasiekęs Lietuvos, tačiau kiekvieną dieną jis vis labiau artėja prie Lietuvos sienos ir bet kurią akimirką gali staigiai išplisti.

„Niekas nežino, kada koks užsikrėtęs paukštis nutūps Lietuvoje, todėl ėmėmės visų saugumo priemonių”, – „Ekstra žinioms” sakė VMVT Gyvūnų sveikatos centro vadovas Vaidotas Kidulas.

Specialistas baiminasi, jog ypač kaimuose gyvenantys paukščių augintojai realiai nesuvokia šio viruso grėsmės ir į naują įsakymą gali žiūrėti pro pirštus.

„Kontrolę mes parduodame teritoriniams VMVT skyriams. Iš pradžių žmonės bus tik įspėjami, o jei piktybiškai naminius paukščius laikys ne aptvaruose, o laisvėje, bus baudžiami”, – kalbėjo V.Kidulas.

Lenkai baiminasi migracijos

Tuo tarpu kaimyninės Lenkijos ornitologai tikina, kad didžiausias pavojus – dar prieš akis. Lenkai jau uždraudė kaimiečiams laikyti palaidus paukščius. Lenkų teigimu, didžiausias pavojus gresia netrukus, mat kaip tik dabar vyks paukščių migracija iš Sibiro.

„Praskrendantys paukščiai gali nutūpti pailsėti, ir taip užkrėsti mūsų paukščius”, – tikina Lenkijos ornitologai.

Tačiau Lietuvos Ventės rago ornitologijos stoties vedėjas Leonas Jezerskis tokius kaimynų pasisakymus vadina paistalais: „Jei šio viruso plitimas per artimiausius mėnesius nenuslūgs, tai realus pavojus dėl migruojančių paukščių mus pasieks nebent pavasarį. Dabar jo nėra”.

Kaip „Ekstra žinioms” aiškino Seimo kaimo reikalų komiteto pirmininkas Jonas Jagminas, jei Lietuvoje bus užfiksuotas paukščių gripo virusas, dešimties kilometrų atstumu nuo tos vietos paukščiai bus išskersti.

Virusas sparčiai plinta

Vasaros pabaigoje Azijoje smarkiai paplitęs paukščių gripas per kelis mėnesius pasiekė Rusiją, Turkiją, Rumuniją.

Šią savaitę pavojaus signalas atkeliavo ir iš Graikijos. Tikrinama, ar šioje šalyje kritusios gulbės buvo užsikrėtusios šiuo žmonėms pavojingu virusu.

Nerimą išsakė ir Ukrainos valdžios atstovai – mat paukščių viruso židinys Rumunijoje užfiksuotas vos dešimt kilometrų nuo Ukrainos sienos.

Australai jau skaičiuoja

Dėl paukščių gripo viruso ypač susirūpino Australija.

Pranešama, kad jei šis virusas iš kaimynų atsklis į šalį, Australijoje gali mirti 13 tūkst. žmonių, 58 tūkst. būtų hospitalizuota, o 2,7 mln. gyventojų gali prireikti medikų pagalbos.

Šalies vyriausybė paskelbė, kad kitais metais nuo paukščių gripo skiepys visus 20 milijonų gyventojų.

Šiuo metu šalies valdžia rūpinasi neseniai pradėtos gaminti vakcinos resursais.

Dėl mirtino viruso, kuris gali mutuoti ir sukelti pandemiją tarp žmonių, baiminasi ir kitos Europos šalys.

Taip pat nerimaujama, kad gali pritrūkti ir vakcinos, kuria turėtų būti skiepijami žmonės – kol kas jos pagaminta nepakankamai.

Šiemet nuo paukščių gripo Azijoje jau mirė 60 žmonių.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.