J. Borisovas kaltas ir turės sumokėti 10 tūkstančių litų

Jurijus Borisovas grasino buvusiam Prezidentui Rolandui Paksui. Tai patvirtino ir Aukščiausiasis Teismas.

Nutartis, panaikinusi iš dalies J. Borisovui palankų Vilniaus apygardos teismo sprendimą ir palikusi galioti ankstesnįjį apkaltinamąjį Vilniaus miesto 1-osios apylinkės teismo nuosprendį, paskelbta antradienį. Šiuo Aukščiausiojo Teismo verdiktu galutinai užbaigtas bylos dėl grasinimų Prezidentui nagrinėjimas. J. Borisovas pripažintas kaltu ir turės sumokėti 10 tūkst. litų baudą.

Nuteistąjį gynęs advokatas Adomas Liutvinskas neslėpė savo nusivylimo. „Mano įsitikinimu, tai yra ydingas verdiktas”, – sakė jis. Advokatas taip pat žadėjo savo kliento teisinę gynybą tęsti Strasbūre. „Yra galimybė kreiptis į Europos žmogaus teisių teismą, tą ir darysime”, – paklaustas apie tolesnius planus sakė gynėjas.

Generalinės prokuratūros prokuroro Mindaugo Dūdos teigimu, Aukščiausiojo Teismo sprendimas visiškai atitiko prokuratūros lūkesčius. „Bent rezoliucinė nutarties dalis yra būtent tokia, kokios buvo prašoma. Apie motyvus sunku kalbėti, nes visas tekstas dar nėra surašytas ir mes jo negirdėjome”, – teigė kaltintojas.

Abu teisininkai tvirtino, kad Aukščiausiojo Teismo nutartis neturės tiesioginės įtakos sprendimui dėl J. Borisovo išsiuntimo iš Lietuvos. Vilniaus apygardos administraciniame teisme vykstantis deportacijos bylos nagrinėjimas šių metų gegužę sustabdytas laukiant baudžiamosios bylos dėl grasinimų Prezidentui baigties. Artimiausiu metu Vilniaus apygardos administracinis teismas turėtų bylos eigą atnaujinti.

Pats J. Borisovas Aukščiausiojo Teismo posėdyje nepasirodė ir jį galutinai pasmerkusios nutarties neišgirdo. Advokato A. Liutvinsko teigimu, jo klientas išvykęs į užsienio komandiruotę. „Dirba žmogus, dirba”, – kelionės tikslus aiškino gynėjas.

ELTA primena, kad J. Borisovas nuteistas už tai, jog nuo 2003 metų pradžios iki šių metų kovo mėnesio pabaigos grasino R. Paksui, psichologine prievarta reikalaudamas atsilyginti už finansinę, intelektinę bei organizacinę paramą per Prezidento rinkimus.

Nors galimus grasinimus patyręs R. Paksas tai neigė, nuosprendyje konstatuota, kad J. Borisovo kaltę patvirtina buvusio patarėjo Gintaro Šurkaus bei verslininko Algirdo Drakšo parodymai ir kita bylos medžiaga.

Bylos duomenimis, R. Pakso rinkimų štabe dirbęs J. Borisovas galėjo turėti tuometinį Prezidentą kompromituojančios medžiagos ir žinoti finansinės apskaitos neatitikimus. Grasindamas paviešinti šią informaciją, J. Borisovas per tarpininkus ir tiesiogiai reikalavo posto R. Pakso prezidentūroje, Lietuvos Respublikos pilietybės, kokio nors ordino ir kėlė kitas sąlygas.

J. Borisovo vadovaujama sraigtasparnių remonto bendrovė „Avia Baltika” R. Paksui yra skyrusi 1,2 mln. litų paramą. Atsilygindamas už tai R. Paksas pernai išimties tvarka suteikė J. Borisovui Lietuvos pilietybę, tačiau vėliau Konstitucinis Teismas šį Prezidento dekretą pripažino prieštaraujančiu Konstitucijai.
2005-10-18 16:05

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.