Irakas: Vašingtonas džiūgauja, JT ir ekspertai – skeptiški

JAV prezidento Džordžo V. Bušo (George W. Bush) administracija šeštadienį Irake vykusį referendumą vadina dideliu žingsniu į priekį, tačiau nemažėja abejonių dėl smurto temdomos politinės šalies ateities.

Pirminiai rezultatai rodo, jog bus patvirtinta Konstitucija, kuri, kaip tikisi JAV, padės stabilizuoti padėtį valstybėje ir leis 156 tūkst. Irake esančių amerikiečių karių grįžti namo.

„Referendumas buvo vilties ir nuostabių įspūdžių diena šaliai, kurią vos prieš keletą metų valdė brutalus tironas. Džiaugiuosi daroma pažanga”, – plebiscitą komentavo Dž. V. Bušas.

Tačiau Jungtinių Tautų (JT) vadovas, buvęs Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius ir nemažai saugumo bei terorizmo ekspertų nėra tokie optimistiški. JT generalinis sekretorius Kofis Ananas (Kofi Annan) pirmadienį pažymėjo, jog Konstitucija nesugebėjo suvienyti irakiečių, o smurtas nesiliaus net ir patvirtinus šį dokumentą.

„Tikėjomės, jog konstitucinis procesas taps grandimi, sujungsiančia visus irakiečius, ir padėsiančia susitaikyti. Akivaizdu, jog taip neįvyko”, – sakė jis. K. Ananas taip pat abejojo, kad po plebiscito aprims sukilimas Irake. „Nemanau, jog žinomi faktai leidžia to tikėtis”.

Buvęs JAV valstybės sekretorius Kolinas Pauelas (Colin Powell) pirmadienį sakė, kad sėkmingas referendumas dar nereiškia sukilimo pabaigos. „Tai svarbus žingsnis į priekį, bet neturėtume galvoti, kad žaidimas jau baigėsi”, – teigė jis CNN laidoje „Larry King Live”.

K. Pauelas pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos kovoja su „įnirtingu” ir „ilgalaikiu sukilimu, kurį būtina nugalėti tiek karo lauke, tiek politikoje.

Keletas nepriklausomų ekspertų mano, jog Konstitucija paliko pernelyg daug neatsakytų klausimų, o pasipriešinimas demokratiškai šalies vadovybei išlieka labai stiprus.

„Konstitucijos patvirtinimas neleidžia laimėtoju jaustis niekam. Visi jaučia tam tikrą nepasitenkinimą. Buvo siekiama lygiųjų, bet neaišku, ką ketinama daryti toliau”, – sakė Džonas Altermanas (Jon Alterman) iš Strateginių ir tarptautinių studijų centro Vašingtone.

„Brookins Institution” instituto profesorius Šiblis Telamis (Shibley Telhami) nurodė, kad aktyvus dalyvavimas referendume laikytinas gera naujiena, tačiau po Konstitucijos patvirtinimo gali sustiprėti sektantiškos nuotaikos.

2005-10-18 10:43

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.