Vietos savivaldybių gebėjimams stiprinti JTVP skiria 150 tūkst. JAV dolerių

Rytoj, spalio 19 d. Jungtinių Tautų vystymo programa (JTVP) pasirašo naują projektą, skirtą stiprinti Lietuvos savivaldybių gebėjimus įgyvendinant plėtros strategijas, efektyviai valdant finansus bei rengiant bendrus projektus. Projekto bendras biudžetas sudaro 200,000 JAV dolerių: 75 proc. šio biudžeto, t.y. 150 tūkts. JAV dolerių skiria JTVP, 25 proc. – projekte dalyvaujančios savivaldybės.

Naujasis JTVP projektas – Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas Lietuvoje: Viešųjų paslaugų teikimo gerinimas stiprinant partnerystės ryšių kūrimo ir tinkamo finansų valdymo gebėjimus – apims 17 Lietuvos savivaldybių: Širvintų rajono, Elektrėnų, Švenčionių rajono, Raseinių rajono, Jonavos rajono, Kėdainių rajono, Panevėžio miesto ir Panevėžio rajono, Biržų rajono, Pasvalio rajono, Telšių rajono, Rietavo, Plungės rajono, Utenos rajono, Varėnos rajono, Kazlų Rūdos ir Neringos savivaldybes. Šios savivaldybės projekto veikloms skirs 51 tūkst. JAV dolerių.

Projektas, kurio pagrindinis tikslas – stiprinti savivaldybių gebėjimus ir jų bendradarbiavimą įgyvendinant plėtros planus – numato konsultacinę pagalba savivaldybėms ir praktinius apmokymus. Mokymai padės savivaldybių atstovams tobulinti įgūdžius įgyvendinant vietos plėtros strategijas ir efektyviai valdant finansinius išteklius. Projektas taip pat siekia paskatinti aktyvesnį bendradarbiavimą tarp savivaldybių, ypač viešųjų paslaugų teikimo ir didelių projektų rengimo srityje.

Pasak JTVP ekspertų, naujasis projektas – tai atsakas į Lietuvos savivaldybių poreikį gilinti sistemines žinias, įgūdžius ir institucinius mechanizmus ilgalaikio planavimo srityje. JTVP ir anksčiau yra skyrusi dėmesį šių klausimų sprendimui Lietuvoje. Ankstesnių projektų patirtis, konsultacijos su centrinės ir vietos valdžios atstovais bei plėtros specialistų rekomendacijos padėjo JTVP identifikuoti tas sritis, kuriose savivaldybės susiduria su sunkumais.

„Nepaisant to, kad dauguma savivaldybių jau turi savas vietos plėtros strategijas, jų taikomos metodologijos, standartai ir kokybė nėra vienodi. Tai trukdo kurtis sėkmingiems regionams, sudaro kliūtis bendriems projektams. Daugelis savivaldybių ir toliau taiko nepažangias finansų valdymo metodus, grindžiamas biudžeto eilučių metodologija, kuri neskatina ilgalaikio planavimo, bet vietoj to apriboja savivaldybių dėmesį tik planuojamomis išlaidomis. Galiausia, savivaldybės neretai yra linkusios veikti vienos ir viena kitą laiko konkurentėmis, besivaržančiomis dėl įtakos, finansų ir išteklių”, konstatuojama JTVP misijos atstovų išvadose.

„Sveikinu ir džiaugiuosi savivaldybių, dalyvaujančių projekte, ryžtu ir aktyvumu siekiant geresnių plėtros rezultatų. Priėmusios savo plėtros strategijas, dabar jos rengiasi kitam žingsniui – reikalingų valdymo ir finansų planavimo įgūdžių tobulinimui ir diegimui”, projekto sutarties pasirašymo proga sakė Jungtinių Tautų vystymo programos įgaliotoji atstovė p. Cihan Sultanoglu. „Dar labiau džiugina tai, kad Lietuvos žmonės vis aktyviau prisiima atsakomybę už savo pačių ateitį. Šiuo atveju tai rodo savivaldybių noras mokytis ir semtis žinių, bei faktas, kad 25 procentus šio projekto biudžeto skiria pačios savivaldybės”.

JTVP

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.