Devintokai surengė egzekuciją benamiui

Sekmadienį, vidury baltos dienos, vienoje Savanorių prospekto visuomeninio transporto stotelėje žiauriai sumuštas keturiasdešimt aštuonerių metų kaunietis. Vyriškis tapo septynių paauglių, pradėjusių prie jo kabinėtis dar troleibuse, iš kurio jis gelbėdamasis iššoko „Mituvos” visuomeninio transporto stotelėje, auka.

Auka – į ligoninę, įtariamieji – į areštinę

Tą pavakarę keturiasdešimt aštuonerių metų R.L. greitosios pristatytas į Kauno medicinos universiteto klinikas kraujuojančia galva, smarkiai suspardytomis kojomis bei krūtine.

Įtariamieji jo apiplėšimu (iš aukos atimtas kvarcinis apie dvidešimt penkių litų vertės laikrodis) sulaikyti tą pačią pavakarę, padedant visuomenei. Keturi keturiolikos, šešiolikos metų įvairių Kauno vidurinių mokyklų, o vienas – net gimnazijos, auklėtiniai Partizanų gatvėje, pabėgę iš nusikaltimo vietos pereinamais Savanorių prospekto bei Partizanų gatvės kiemais. Dar du jų bendrai – tą patį vakarą, jau grįžę į namus. Septintasis vakar dar buvo tebeieškomas.

Pirminiais ikiteisminio tyrimo duomenimis, R.L. tapo dykinėjančių paauglių auka, grįždamas iš Jonavos gatvėje esančio prekybos centro IKI. Incidentas prasidėjo 4-ojo maršruto troleibuse, kuriuo jis tą pavakarę grįžo į Petrašiūnuose esančius Nakvynės namus, priglaudusius jį, grįžusį iš įkalinimo vietos prieš porą mėnesių.

Agresyviai nusiteikę paaugliai įlipo į troleibusą Savanorių prospekto pradžioje. Nukentėjusiojo teigimu, iš pradžių jam taikytas moralinis teroras. Tyčiotasi įvairiausiais būdais: perbraukiant ranka per veidą, neva netyčia stumtelint.

Policijai padėjo anonimas

Terorizuojamojo bendrakeleiviai nesikišo net tada, kai vienas iš įsiaudrinusių paauglių pareikalavo, kad kampan užspeistas vyriškis atiduotų rankinį laikrodį. Šis atsisakė ir bandė pasprukti nuo įkyrių nepilnamečių, iššokdamas iš troleibuso „Mituvos” visuomeninio transporto stotelėje.

Sprunkančiojo nelaimei, šioje tuo metu nebuvo žmonių. Paauglių gauja išgarmėjo iš troleibuso paskui.

Apie R.L. surengtą egzekuciją policijai pranešė anonime panorusi likti moteris, galimai gyvenanti netoli įvykio vietos arba pravažiavusi pro ją automobiliu. Ji ne tik atliko pilietinę pareigą, bet ir nupasakojo pareigūnams, kaip atrodo chuliganai ir kuria kryptimi šie nubėgo.

Įvykio vieton pasiųsti Patrulių rinktinės policininkai pirmus keturis įtariamuosius sulaikė jau po dešimties minučių. Likusius – šio įvykio ikiteisminį tyrimą pradėję Žaliakalnio policijos komisariato pareigūnai.

Sulaikytieji – Kovo 11-osios, Kalniečių bei Vydūno vidurinių mokyklų devintokai Mindaugas Č., Kazimieras T., Paulius P., Karolis U., Deividas K. bei jų bendraamžis iš „Aušros” gimnazijos Vaidas Z. Pasak pareigūnų, visi jie kilę iš normalių asocialioms nepriskirtinų šeimų.

Grobio spėta atsikratyti

Tik vienas iš sulaikytų paauglių – Vydūno vidurinėje mokykloje besimokantis Deividas K. prieš pusmetį teistas už vagystę. Penkiolikamečiui Kauno miesto apylinkės teismas pritaikė naująją nuo senas demokratijos tradicijas turinčių šalių nusižiūrėtą bausmių rūšį nepilnamečiams – specialiąsias auklėjimo poveikio priemones (įspėjimą, atidavimą tėvų priežiūrai bei pan.).

Naktį į pirmadienį visi paaugliai praleido Kauno policijos areštinėje. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl plėšimo.

Tačiau užpuolimo metu pagrobtas laikrodis nerastas. Įtariamieji teigia, jog įsitikinę, kad šis ne kažin ko vertas, išmetę jį pakeliui.

Sulaikius įtariamuosius paaiškėjo, kad vienas iš jų prieš porą dienų apvogęs ir savo tėvus. Pastarieji, pasigedę namuose šimto litų ir vagyste įtariamo sūnaus, rado grasinantį jo raštelį, kad nedrįstų kreiptis į policiją. Paaiškėjus, kuo sūnus užsiėmė pabėgęs iš namų, tėvai parašė pareiškimą policijai ir dėl vagystės.

Apgaulinga išvaizda

Nuo paauglių nukentėjęs R.L. – teistas. Pasak jam pastogę suteikusių Nakvynės namų administracijos, – už nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis. Tačiau Nakvynės namuose jis nepasižymėjo nei agresyviu elgesiu, nei konfliktiniu charakteriu.

Išėjus į laisvę, R.L. tiesiog fatališkai nesisekė. Pasak Nakvynės namų direktoriaus Zenono Abramavičiaus, prieš užpuolimą R.L. vos baigė gydytis neaiškiomis aplinkybėmis sulaužytas abi rankas.

Z.Abramavičiaus pastebėjimu, panašiais į sekmadienį R.L. nutikusiais atvejais Nakvynės namų gyventojai nelinkę kreiptis pagalbos į policiją. Galbūt taip būtų buvę ir šiuo atveju, tačiau policijai apie incidentą pranešė visuomenė.

Neatmetama, kad tai – ne pirmas panašus sulaikytų paauglių „žygis” per miestą. Tačiau šiandien baigiasi įstatymų leidžiamos pirminės dvi jų sulaikymo paros be teismo leidimo. Pareigūnai vakar neslėpė, kad dauguma sulaikytųjų, joms pasibaigus, bus paleisti – visi turi gyvenamąsias vietas, visi oficialiai mokosi.

„Patikėkit, kai kurie iš sulaikytųjų – gana menkos išvaizdos. Prasilenkiant su tokiu paaugliu niekada nepagalvočiau, kad jis gali užpulti”, – tikino pareigūnai, neslėpdami, kad jų jau nebestebina ir tai, jog vienas iš dalyvavusiųjų šioje žiaurioje egzekucijoje – prestižinės gimnazijos auklėtinis.

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.