Vilniuje gausėja asmenų, savavališkai užgrobiančių valstybinę žemę

Pastaruoju metu Vilniaus mieste pagausėjo savavališko valstybinės žemės užėmimo faktų, kai sklypų savininkai neteisėtai stato tvoras už jiems nuosavybės teise priklausančių žemės sklypų ribų. Atsižvelgiant į šią aplinkybę, Vilniaus miesto savivaldybės administracijoje mero Artūro Zuoko iniciatyva buvo sudaryta Neteisėtai įrengtų tvorų už žemės sklypų ribų Žvėryno ir Antakalnio teritorijose patikrinimo darbo grupė, kuri nustatė savavališko valstybinės žemės užėmimo faktus. Žvėryno ir Antakalnio teritorijose nustatyta po aštuonis savavališko žemės užėmimo faktus. Neabejojama, jog nusižengia teisės aktams užimdami jiems nepriklausančią teritoriją žemės savininkai ir kitose miesto seniūnijose, o ypač tose, kurių teritorijoje yra vandens telkinių, todėl ateityje bus tikrinamos ir kitos seniūnijos.
Sostinės meras A. Zuokas, siekdamas, kad Vilniaus gyventojai galėtų laisvai prieiti prie Neries upės pakrančių bei patekti į kitas bendrojo naudojimo ar rekreacines teritorijas, kreipėsi į Vilniaus apskrities viršininką Gintarą Gibą, prašydamas inicijuoti administracinio teisės pažeidimų protokolų surašymą bei skubos tvarka įpareigoti pažeidėjus nugriauti savavališkai pastatytas tvoras ir atlaisvinti užimtą valstybinę žemę. „Šiandien turime paradoksalią situaciją, kuomet savivaldos institucijos, būdamos atsakingos už bendrosios tvarkos mieste palaikymą, parkų bei kitų bendrojo naudojimo teritorijų priežiūrą, yra bejėgės prieš savavalius valstybinės žemės užėmimus. Akivaizdu, kad valstybinės žemės naudojimo kontrolė turi būti perduota savivaldybėms”,- sakė sostinės meras A. Zuokas.

Šiuo metu galiojančiuose teisės aktuose nenumatyta, kad Savivaldybė turi teisę surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolus ar kitaip bausti valstybinės žemės užėmėjus. Pagal LR Žemės įstatymo 32 str., apskrities viršininkas organizuoja ir vykdo valstybinę žemės naudojimo kontrolę apskrities teritorijoje. Apskrities viršininko administracijos pareigūnai taip pat turi teisę surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolus vadovaudamiesi Administracinių teisės pažeidimų kodekso nuostatomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.