Žavesio anatomija

Patraukli moteris, neretai pavadinama žavia, ne visuomet būna gražuolė

Būna žmonių, kurie niekada nelaimėtų grožio konkursų, tačiau jie traukte traukia aplinkinių dėmesį. Jie turi žavesio, kuriam netrukdo net lengvas mikčiojimas ar jaunystėje įgytas randas. Editos Piaf ar Margaretos Tečer niekas nelaikė gražuolėmis, tačiau jos niekuomet nelikdavo nepastebėtos. Princesės Dianos ir Sofijos Loren patrauklumas taip pat nulemtas ne vien jų išorinio fizinio grožio.

Stebi žvaigždes ir užsidirba

Švedijos psichologai atliko eksperimentą – didelėje parduotuvėje pastatė veidrodį, o šalia jo įrengė slaptą kamerą. Per dieną savo atvaizdu veidrodyje gėrėjosi 412 moterų ir 778 vyrai. Taip paneigtas mitas, kad tik moterys domisi savo išvaizda. Žavesys padeda įgyti ar sutvirtinti socialinį statusą. Tai puikiai žino politikai ir verslininkai, todėl duoda uždirbti stilistams. Pasaulyje apie tai jau rašomos disertacijos ir kuriami nauji terminai.

M.Tečer, dar būdama Didžiosios Britanijos vyriausybės galva, patarta įvaizdžio specialistų pakeitė savo griežtą šukuoseną į moteriškesnę. Hilari Klinton, tuomet dar tik kandidato į prezidentus žmona, norėdama sušvelninti savo feministinį įvaizdį, patarta specialistų, dalijosi su amerikietėmis savo kepamų sausainių receptu. Vargu ar ji juos išties kepdavo, tačiau namų šeimininkės, kurios sudarė nemenką rinkėjų dalį, buvo pamalonintos.

Įvaizdžio kūrėjai, kurių pasaulyje sparčiai daugėja, teigia, kad grožį galima įvertinti, o žavesys priklauso nuo emocijų. Tuo galima nesunkiai įsitikinti stebint garsenybes ir net įvairių realybės šou dalyvius. Kai kurie psichologai mano, kad rusių, užkariaujančių bet kurios valstybės vyrų dėmesį bei širdis, sėkmė priklauso būtent nuo jų emocingumo.

Sofi Loren yra pasakiusi, kad protingas moteris vyrai pastebi, gražias suranda akimis net minioje, o žavių nebepamiršta. Kodėl yra taip?

Kol kas niekas nesugebėjo ištirti, nuo ko priklauso meilė, ar jos prigimtis yra biocheminė, ar kosminė. Panašu, kad žavesiui atsitiks lygiai tas pats. Juk neretai, žvelgdami į laimingą porą, savęs klausiame, ką jis ar ji savo partneryje atrado ypatingo.

Stilistai, grožio mokyklų savininkai ir drabužių modeliuotojai akylai stebi įžymybes ir kuria žavesio receptus. Tie, kieno receptai efektyvūs, užsidirba nemažus pinigus – šiuolaikiniame pasaulyje būti nepastebėtam neretai reiškia būti niekuo. Ar bent taip atrodo menkai savimi pasitikintiems žmonėms.

Galima mokytis savarankiškai

Išmokti būti žaviai yra įmanoma, tačiau gana sunku. Reikia mokytis eisenos ir mimikos, įvaldyti kūno kalbą, nuo kurios ir priklauso pirmasis įspūdis. Tai seniausiai pasaulyje visiems suprantama signalų sistema, į ją žmonės reaguoja beveik automatiškai ir neretai negalėtų savo reakcijų paaiškinti.

Specialistai tikina, kad sunkiausia yra atsisakyti neigiamą prasmę turinčios veido mimikos – raukyti antakius, perkreipti burną ir prisimerkus žvelgti į pašnekovą. Stebėkite veidrodyje savo mimikas ar paprašykite, kad jus nufilmuotų, ir pamatysite, kaip dažnai tai darote.

Rūpinantis savo patrauklumu reikėtų atprasti nuo gniuždančių judesių – kapoti erdvę delnu, įsakmiai rodyti pirštu. Vertėtų susimąstyti, ar jums nėra būdingos uždaros pozos – sukryžiuotos rankos, nuleistos akys. Tai išduoda savimi nepasitikintį žmogų.

Negerina įvaizdžio, jei pokalbio metu kosčiojate, trinate nosies galiuką, neramiai judate ant kėdės, timpčiojate auskarą, mėginate ieškoti žiebtuvėlio ar kitų daiktų. Taip signalizuojate, kad esate be galo užimtas žmogus, kuris neturi laiko pašnekovui. Supdamos koją moterys demonstruoja nuobodulį.

Trūkumus verčia privalumais

Šiame dinamiškame amžiuje, kai greitis ir energijos kiekis, regis, viską nulemia, aplinkinių dėmesį galima pelnyti kiek sulėtintais judesiais. Imti daiktus rekomenduojama taip švelniai ir atsargiai, tarsi tai būtų maži kačiukai. Manoma, kad pasitreniravus galima išsiugdyti švelnius judesius, kurie aplinkinių bus vertinami kaip ypač moteriški.

Apie eisenos poveikį Merlin Monro žinojo ir be psichologų rekomendacijų. Pikti liežuviai sako, kad jos eisenos paslaptis – fizinis defektas. Esą viena moteriško patrauklumo simboliu tapusios aktorės koja buvo šiek tiek trumpesnė. Kiti laikosi nuomonės, kad ji tiesiog padildydavo vieno batelio pakulnę.

Kaip išmokti efektingai vaikščioti? Eksperimentuoti batelių pakulnėmis geriau nereikia. Bus pigiau, jei nueisite į kelias eisenos lavinimo pamokas vienoje iš daugybės grožio, žavesio ar manekenių mokyklų. Jei tai nepriimtina, yra senas būdas, kurį galima išmėginti vienatvėje. Reikės tik kantrybės.

Ant viršugalvio užsidėkite storą knygą ir taip pavaikščiokite po kambarį pirmyn atgal. Kai pavyks nenukritus knygai tai padaryti dešimt kartų iš eilės, pastebėsite, kad pakito ir eisena. Tokias pratybas reikėtų daryti du ar tris kartus per savaitę.

Marlena Ditrich buvo vadinama moterimi sfinksu ir laikoma neabejotinai žavia. Ji kalbėjo nestipriu, bet gerai moduliuotu balsu. Ernestas Hemingvėjus yra pasakęs, kad jei ji neturėtų nieko kito, tik savo balsą, ji vis tiek galėtų daužyti širdis. Tad moterys daug išloštų atsisakiusios cypiančių ir isteriškų intonacijų.

Technikos nepakaks

Neįmanoma tapti žaviai ar bent patraukliai vien gerai išmokus išvardytų gudrybių. Lygiai taip pat nepavyks tapti seksualiai gerai išstudijavus „Kama sutrą”. Abiem atvejais reikia dar kažką pažadinti ir savyje. Tad pirmiausia reikia ištirti savo asmeninį potencialą – tai galima pradėti iškart, nelaukiant kitos savaitės, geresnio oro ar tinkamesnės nuotaikos.

Viso to prireiks vėliau, kai reikės išryškinti gerąsias puses, o problemiškas – nugludinti. Neverta gąsčiotis, tai labai panašu, kaip kosmetikos priemonėmis pagerinti išvaizdą. Tik tas kruopštus darbas turi vykti viduje.

Varlė pavirsta princese perkainojusi vertybes. Jei nesėkmės nebevertini kaip visiško pralaimėjimo, kiekviename žingsnyje nekaltini savęs kvailumu – turi šansą pradėti gyventi kitaip.

Nuo to šiek tiek atsipalaiduoji ir, netekusi bent dalies įprastinės įtampos, pradedi kitaip šypsotis, judesiai tampa aptakesni, o eisena – seksualesnė. Ilgainiui ir akys pradės švytėti.

Joks žmogus neatrodys patrauklus, jei aplinkiniams jo bus „pernelyg daug”. Tokio anksčiau ar vėliau imama vengti. Asmeninio žavesio dalis yra mokėjimas neužgožti kitų.

Dar blogiau, jei pradedamas aklai kopijuoti koks nors patrauklus žmogus. Dažniausiai tai atrodo kvailai ar net vulgariai. Tai, kas tinka brandžiai moteriai, netiks jaunutei, ir atvirkščiai. Stilistai sako, kad geras toks įvaizdis, kai žmogaus išorė atitinka jo vidų.

Reikia apsispręsti

Vyrams gražiausia ta moteris, kuri atitinka jo požiūrį į šeimą. Jei jis įsivaizduoja, kad moteris yra švelni židinio saugotoja, tai jam feministiškai nusiteikusi dama nepaliks jokio įspūdžio. Tačiau kitam kaip tik ji pasirodys žavi, o matronos tipo moteris pasirodys nuobodi perekšlė.

Feministei nereikia mokytis žavesio, nes jos gyvenimo tikslas yra kur kas didesnis nei apžavėti vyrą, su kuriuo visą gyvenimą jausis tarsi „už krosnies”.

Tad kur ieškoti savo pačios žavesio? Specialistai sako, kad jis nemažai priklauso nuo gebėjimo lengvai bendrauti ir suprasti kitą žmogų. Svarbu atitinkamoje vietoje kalbėti kita kalba, tarkim, dalykiniame susitikime negražbyliauti kaip laisvalaikio susitikime ar tuomet, kai reikia ką nors įtikinti. Psichologinė pusiausvyra ir gebėjimas neįsivelti į nereikalingus konfliktus taip pat yra svarbus patrauklaus žmogaus bruožas.

Būti žaviai padeda intuicija, žinom, kada ir ką daryti tinka, o kada – jokiu būdu ne.

Tūkstančiai žmonių mano, kad Marlena Ditrich buvo didi aktorė. Tačiau ji nusifilmavo daugiau nei pusšimtyje filmų ir nė karto nebuvo nominuota „Oskarui”. Kita vertus, būtent ji buvo dėmesio centre, kai vienoje ceremonijoje buvo pakviesta įteikti auksinę statulėlę. Prieš ceremoniją ji apklausinėjo siuvėjus, kas kuo vilkės ir, sužinojusi, kad vyraus raukiniai ir perregimi audiniai, pasisiūdino griežto silueto aptemptą suknelę su kruopščiai apskaičiuoto dydžio iškirpte.

Monika Motiejūnienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.