Nafta atpigo iki 64 JAV dolerių už barelį, nes naujoji audra pakeitė kryptį

Naftos kainos antradienį kiek smuktelėjo, o pirmadienį buvo pašokusios beveik 3 procentais. Prekybininkus nuramino prognozė, kad naujoji audra neužkliudys Meksikos įlankoje esančių naftos gavybos platformų ir perdirbimo įmonių.

JAV šviesi nafta antradienį atpigo 35 centais – iki 64, 01 JAV dolerio už barelį, o Londone elektroninės prekybos metu „Brent” rūšies naftos kaina sumenko 7 centais – iki 60,50 JAV dolerio už barelį.

Tropinė audra „Vilma” sustiprėjo Karibų jūroje, tačiau pakeitė kryptį ir pasuko į rytus, Floridos link, antradienį paskelbė JAV nacionalinis uraganų centras.

Dėl to sumažėjo grėsmė JAV naftos ir dujų gavybai Meksikos įlankoje bei perdirbimo pajėgumams įlankos pakrantėje. Tačiau Nacionalinio uraganų centro teigimu, „Vilma” jau antradienį gali peraugti į uraganą.

„Jeigu tropinė audra „Vilma” įsiverš į įlanką, vėl gali tekti uždaryti naftos gavybos platformas ir perdirbimo įmones, o pastangos normalizuoti naftos perdirbimą gali nueiti perniek”, – teigia investicinis bankas „JP Morgan”.

JAV naftos ir dujų gavyba Meksikos įlankoje po rugpjūtį bei rugsėjį praūžusių uraganų atsigauna labai pamažu.

Prekybininkai būgštauja, kad 21-oji 2005 metų sezono Atlanto audra gali sustabdyti sektoriaus atsigavimą artėjant žiemai.

2005-10-18 08:21

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.