Bulvių traškučiai sukelia krūties vėžį?

Amerikos mokslininkai tvirtina, kad tiems, kas vaikystėje valgo bulvių traškučius, suaugus yra didesnė rizika susirgti pieno liaukos vėžiu.

Harvardo medicinos fakulteto tyrėjai sako, kad su kiekviena porcija bulvių traškučių, per savaitę suvalgyta ikimokykliniame amžiuje, rizika susirgti pieno liaukos vėžiu didėja. Duomenys gauti kelis dešimtmečius specialistams stebėjus 80 tūkst. slaugytojų sveikatos būklę. Mokslininkai nustatė daugybę sąsajų tarp mitybos režimo ir ligų, tačiau tolisnių tyrimų eigoje kai kurios jų buvo paneigtos.

Paskutinysis straipsnis, išspausdintas „International Journal fo Cancer”, pagrįstas informacija apie 582 krūties vėžiu sirgusias ir 1569 šia liga nesirgusias moteris 1993 metais.

Mokslininkai analizavo 3 – 5 metų mergaičių maitinimosi režimą. Jie klausė motinų, kaip dažnai jų dukros valgė įvairius produktus.

Rizika susirgti krūties vėžiu apie 60-uosius metus apytikriai lygi 1:25. Jei vaikai iki 5 metų valgo traškučius nors kartą per savaitę, rizika padidėja 27 proc.

Mokslininkai pažymėjo, kad bulvių valgymas rizikos nedidina, tačiau galbūt vertėtų nepiktnaudžiauti keptomis su riebalais, turinčiais riebalinių rūgščių, bulvėmis.

Mokslininkai pažymėjo, kad šiuos duomenis interpretuoti vertėtų atsargiai, nes informacija priklausė nuo motinos sugebėjimo prisiminti, ką valgė jos dukra vaikystėje.

Didžiosios Britanijos organizacijos, kovojančios su krūties vėžiu, generalinė direktorė Pamela Goldberg pareiškė: „Tyrimai apie tai, kad maitinimasis ankstyvoje vaikystėje gali turėti įtakos ligos atsiradimo rizikai, labai įdomūs. Šiuo atveju būtina atsižvelgti, kad tyrimai atlikti vien tik remiantis motinų prisiminimais apie tai, ką jų dukros valgė prieš 40-50 metų. Sveiką ir subalansuotą maistą, į kurio sudėtį būtina įtraukti daug vaisių ir daržovių, mes turime propaguoti bet kokio amžiaus moterims.
Rima Bruzgulytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.