Tapo aišku, jog „Mažeikių naftos” pardavimą teks derinti su Kremliumi, tvirtina A. Čaplikas

Sprendimą dėl „Mažeikių naftos” pardavimo teks derinti su Kremliumi – tai esą galutinai paaiškėjo Rusijos valstybės kontroliuojamam koncernui „Rosneft” pareiškus teisines pretenzijas į „Jukos” priklausančias „Mažeikių naftos” akcijas, tvirtina liberalcentristas Algis Čaplikas.

„Greičiausiai „Mažeikių naftos” problemos spręsis sunkiai, jas reikės derinti su Kremliumi, kitos išeities greičiausiai nėra”, – kalbėjo įkurtos naujos Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas A. Čaplikas pirmadienį „Žinių radijo” laidoje.

Jis svarstė, jog kraštutiniu atveju „Mažeikių naftą” nacionalizuoti būtų galima, tačiau tik aiškiai žinant, kaip po tokio veiksmo į ją bus tiekiama nafta. Rusijos naftotiekių tinklą kontroliuoja valstybinė Rusijos kompanija „Transneft”.

„Neapleidžia nuojauta, kad tikri įvykiai parduodant „Mažeikių naftą” prasideda dabar, kai atsirado Nyderlandų teismo sprendimas „Rosneft” prašymu areštuoti „Mažeikių naftos” akcijas. Iki šiol vyko tik mūsų politinio elito nuomonių zondavimas, kaip jie reaguoja į galimybę, kad tas akcijas perims Kremlius”, – kalbėjo A. Čaplikas.

Jis dar kartą aiškino poziciją, kad, jei Vyriausybė perims „Jukos” valdomas „Mažeikių naftos” akcijas, jas reikėtų parduoti viešame aukcione ir taip užtikrinti sandorio skaidrumą.

Su žlungančiu Rusijos koncernu „Jukos” susijusi Olandijoje registruota bendrovė „Yukos International UK” valdo 53,7 proc. „Mažeikių naftos” akcijų, jos šios šalies teismo yra laikinai areštuotos „Rosneft” koncerno bendrovės „Juganskneftegaz” prašymu. Dar 40,66 proc. priklauso Vyriausybei.

„Juganskneftegaz” pretenzijos „Jukos” siekia 2,4 mlrd. eurų (8,3 mlrd. litų), jos susidarė nesumokėjus už koncernui tiektą naftą. Atskirą 470 mln. JAV dolerių (1,4 mlrd. litų) ieškinį „Jukos” bendrovėms Olandijoje yra iškėlę koncerno kreditoriai – Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos bankai.

Ūkio ministras Kęstutis Daukšys yra tvirtinęs, jog, teismui patenkinus šiuos ieškinius, kreditoriai „Mažeikių naftos” akcijų negaus – jos esą bus parduotos, o ieškovams išmokėti pinigai.

„Jukos” yra radusi bent 8 „Mažeikių naftos” pirkėjus. Tarp jų du – TNK-BP ir „Lukoil” – už „Jukos” akcijas siūlo panašią kainą – maždaug 1 mlrd. JAV dolerių.

Seimas ketvirtadienį balsuos, ar priimti įstatymų paketą, leidžiantį Vyriausybei pirkti ir perparduoti „Jukos” priklausančias „Mažeikių naftos” akcijas. Sandoriui ji galėtų skolintis iki 3 mlrd. litų. Vyriausybės teigimu, priėmus įstatymus ji galės derėtis su „Jukos” ir jos pasirinktais pirkėjais dėl Lietuvai palankesnių „Mažeikių naftos” pardavimo sąlygų.

„Mažeikių nafta” pernai uždirbo daugiausia pelno tarp Lietuvos bendrovių – ji gavo 721,858 mln. litų neaudituoto grynojo pelno, arba 3,3 karto daugiau nei 2003-iaisiais (220,9 mln. litų). Bendrovės pajamos pernai išaugo 44,7 proc. – iki 7,663 mlrd. litų.

2005-10-17 09:21

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.