Trakų Pusiasalio pilies rekonstrukcija galėtų būti užbaigta iki 2008 m.

Trakų Pusiasalio pilies rekonstrukcija galėtų būti užbaigta Lietuvos tūkstantmečio paminėjimo išvakarėse.
„Esant pakankamam finansavimui, Pusiasalio pilies rekonstrukciją galėtumėm užbaigti per 2-3 metus, – sako Virgilijus Poviliūnas, Trakų istorijos muziejaus direktorius. – Visiškai sutvarkyti šį kultūros paveldo objektą reikėtų apie 8 mln. litų”.

Griūvančius Pusiasalio pilies bokštus ir mūrus konservuoti buvo pradėta 1998 m., nors jos atstatymo projektas parengtas dar 1978 metais. Iki šiol pilies restauracijai, vykdomai pagal architekto Stasio Mikulionio projektą, skirta apie 1,5 mln. litų. Architektei Giedrei Filipavičienei prižiūrint, iš dalies atstatytos gynybinės sienos ir du bokštai.

Atkurtoje Pusiasalio pilyje Trakų istorijos muziejus planuoja įsteigti Viduramžių ir Edukacinį centrus. Viduramžių centre bus įrengta senosios karybos ir amatų ekspozicija, kurioje bus eksponuojami ir autentiški pilies teritorijoje rasti daiktai.

Šią vasarą vykdytų tyrinėjimų metu muziejaus archeologai rado XIII-XIV a. katapultos sviedinį, arbaleto antgalių, kovos kirvių, buities daiktų bei XV-XVI a. lietuviškų ir čekiškų sidabrinių monetų.

Viduramžių centre bus galima ir realiai išbandyti senuosius ginklus, patirti, kaip veikė viduramžių amatininkų prietaisai.

„Jei dabar viduramžių dvasią muziejaus lankytojai gali pajusti tik kasmet organizuojamų švenčių metu, tai visiškai įgyvendinus pilies restauravimo projektą, gyvosios istorijos pamokos pilyje vyks nuolat”, – pažymi V. Poviliūnas.

Edukaciniame centre, kurį planuojama įrengti viename iš keturių išlikusių ir restauruoti numatomų gynybinių bokštų, vyks Lietuvos istorijos pamokos, susitikimai bei paskaitos visuomenei.

Pilies teritorijoje esančioje Dominikonų vienuolyno koplyčioje nuo birželio jau veikia Sakralinio meno ekspozicija. XIX a. pradžioje statytoje koplyčioje netolimoje ateityje numatoma pradėti rengti kamerinės muzikos koncertus. Unikali sakralinio meno ekspozicija – puiki vieta religijos istorijos pamokoms.

„Visiškai įgyvendinus šiuos planus, Pusiasalio pilies ansamblis turėtų tapti svarbiu istoriniu-kultūriniu ir edukaciniu šalies centru, – sako muziejaus direktorius. – Neabejojame, kad prikėlus naujam gyvenimui šį viduramžių paminklą, Trakų galimybės sulaukti turistų bent dviems dienoms gerokai padidės”.

Trakų Pusiasalio pilis pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėta 1377 metais. Apie 4 ha plote buvusi viena didžiausių Lietuvos gardinio tipo pilių, turėjo 11 įvairaus dydžio gynybinių bokštų. Anot istorinių šaltinių, Pusiasalio pilyje esančioje vienoje iš Didžiojo kunigaikščio rezidencijų gyveno kunigaikščiai Kęstutis, Skirgaila, Vytautas, Žygimantas Kęstutaitis. Pastarasis 1440 m. čia sąmokslininkų buvo nužudytas.

1382-1391 m. pilį daug kartų puolė ir griovė ne tik kryžiuočiai, bet ir lietuvių kunigaikščių tarpusavio karai. Netekusi didžiojo kunigaikščio rezidencijos statuso pilis tapo kalėjimu, o XVI a. pabaigoje joje įsikūrė Trakų vaivadijos teismo būstinė. XVII-XVIII a. pilies kiemuose rinkdavosi Trakų apskrities bajorų seimeliai, išlikusiuose bokštuose įrengtas bajorų kalėjimas.1678 m. Pusiasalio pilis buvo atiduota vienuoliams dominikonams, kurie čia įrengė koplyčią ir vienuolyną. Po 1863–1864 m. sukilimo dominikonų vienuolynas, o kartu ir koplyčia buvo uždaryti, o jos patalpose įkurdinta carinės valdžios slaptoji policija. Lenkijos kariuomenei okupavus Vilniaus kraštą, čia veikė pasienio policija. Pirmaisiais sovietiniais metais pilies teritorijoje veikė NKVD kalėjimas, o vėliau – milicija ir vietinis KGB skyrius.

1990 m. iš dalies restauruotose buvusio dominikonų vienuolyno patalpose įsikūrė Trakų istorijos muziejaus administracija.

Trakų istorijos muziejus

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.