Kodėl nežydi chrizantemos?

Paprastai labai ankstyvos chrizantemos pražysta rugsėjo 15 – spalio 5 d., ankstyvos – rugsėjo 25 – spalio 15 d., vidutinio ankstyvumo – spalio 5 – 25 d., o vėlyvos – spalio 20 – lapkričio 5 dienomis, bet kai kurie augintojai iki lapkričio sugeba išlaikyti net ankstyvąsias chrizantemas.
Vėlinėms dažniausiai nespėja pražysti vėlyvos chrizantemos, taip pat kai netinkamai genima, pertręšiama azotu, šiltnamyje netinkama temperatūra arba jis laiku nebuvo pritemdomas. Vazoninių smulkiažiedžių chrizantemų viršūnės skabomos 1-3 kartus. Kad žydėtų per Vėlines, paskutinį kartą turėjo būti nuskabyta apie rugpjūčio10 d.
Svarbus ir šilumos režimas. Augančioms chrizantemoms geriausia 15-17oC, kraunančioms ir brandinančioms žiedpumpurius – 14-16oC, o kai pradeda skleistis žiedai – vos 10-12oC. Jeigu kraunančioms pumpurus chrizantemoms šiltnamyje šalta (10oC ir mažiau), jos gali visai nepražysti.
Chrizantemos – trumpos dienos augalai. Kad susiformuotų žiediniai pumpurai, šiltnamis iki rugsėjo pabaigos kasdien užtemdomas neperšviečiama juoda medžiaga ar plėvele (nuo 17 val. iki 8 val. ryto).
Lauke augusias chrizantemas rekomenduojama jau rugsėjo pradžioje persodinti į vazonus ir pernešti į šiltnamį. Kai kurie augintojai jas šiltnamyje sodina tiesiai į lysvę. Tokie kerai vešlesni, bet pumpurus krauna vėliau, nes žiedams skirtą energiją sunaudoja lapams auginti. Kad chrizantemos būtų gražios ir sveikos, jas reikia tręšti ir purkšti nuo ligų ir kenkėjų. Ypač daug žalos pridaro vytuliai, kai gražus ir sveikas keras staiga ima ir išvirsta.
Chrizantemų augintojai žino daug gudrybių, kaip jas apgauti ir priversti žydėti anksčiau, bet paslapčių neišduoda. Kai kurie nedengia šiltnamių, bet laisto gėles karštu kalio permanganato tirpalu. Sako, jog padeda ir kamparo spirito (2 l vandens/pusė arbatinio šaukštelio spirito) tirpalas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma .

3 atsiliepimai į "Kodėl nežydi chrizantemos?"

  1. ramune

    Del veslumo tai taip,dirvoje,jos stambesnes.Ziedu sukrauta nemazai.Tik neaisku,kaip bus su stambiaziedziu vazoniniu prazydimu.Temdziau pagal instrukcijas,taciau ziedu dar nesimato…

  2. JUZEFA

    Chrizantemų lapų antroje pusėje atsirado rudi lyg pumpuriukai,kurie matosi ir kitoje lapo pusėje tai liga kaip ją gydyti

  3. vilius

    BALTOJI RUDLYGE. nesigirkit,o geriausia sudeginti visas,nes tai geriausia apsauga kitiems metams.sekmes.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.