Naujas įvaizdis nepaslėpė tikrojo veido

Vakar Vilniaus apygardos teismas padėjo galutinį tašką gerai Panevėžio policijai žinomo 37 metų panevėžiečio Sauliaus Birono baudžiamojoje byloje.

Pastaruoju metu S.Bironas, turintis įžūlaus turto prievartautojo reputaciją, jau buvo pradėjęs keisti savo įvaizdį ir net ėmė rodytis verslininkų visuomenėje.

Tačiau verslininko kostiumas neužmaskavo jo ankstesnio veido, ankstesnių įpročių ir įžūlaus elgesio.

Dabar „Siūlo” pravardę turintis S.Bironas dar kurį laiką negalės džiaugtis laisve.

Šiuo metu Vilniuje gyvenantis anksčiau teistas S.Bironas buvo įtariamas prievartavęs turtą iš bendrovės „Aviameta” direktoriaus Zigmo Ažusenio.

Iš pradžių verslininkas buvo verčiamas mokėti duoklę, o paskui prarado ir turimas akcijas. Z.Ažusenis buvo priverstas jas perrašyti S.Birono statytinio vardu.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, jog tokiais savo veiksmais S.Bironas neteisėtai įgijo nuosavybės teisę į bendros 300 tūkstančių litų vertės bendrovės „Aviameta” turtą.

Tačiau S.Bironui mesti įtarimai teisminio bylos nagrinėjimo metu nepasitvirtino. Buvo paskelbta tik rezoliucinė nuosprendžio dalis.

Savo kaltę dėl pareikšto kaltinimo neigusį S.Bironą Vilniaus apygardos teismas nuteisė laisvės atėmimo bausme, bet ne pagal tą Baudžiamojo kodekso straipsnį, kaip prašė valstybinis kaltintojas.

S.Bironui kaltinimas iš didelės vertės svetimo turto prievartavimo buvo perkvalifikuotas į savavaldžiavimą. S.Bironas nuteistas 1 metams 6 mėnesiams.

Nuo sausio pabaigos su-imtas „Siūlas” teismo laukė už grotų. Vakar sakydamas paskutinįjį žodį, teisiamasis prasitarė, jog suimtas jau devynis mėnesius. Minėjo, jog vedęs, turi šeimą.

Šioje baudžiamojoje byloje nukentėjusieji buvo pareiškę 309 tūkstančių 800 litų civilinį ieškinį bei dar prašė priteisti 200 tūkstančių litų neturtinės žalos.

Teismui nutarus iš dalies patenkinti jų prašymą, S.Bironui teks atlyginti nukentėjusiesiems padarytą materialinę skriaudą – 310 tūkst. litų bei kiekvienam po 10 tūkst. litų neturtinės žalos.

Vertė mokėti už tariamą apsaugą

Turto prievartavimu įtartą S.Bironą Panevėžio kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnai sulaikė šiemet sausio 25 dieną.

Nuo to laiko „Siūlas” ir buvo laikomas už grotų. Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai surinko duomenų, jog nusikalstama veika tęsėsi nuo 2002-ųjų birželio iki 2003 metų birželio.

Nukentėjusiajam buvo siūloma apsauga. Už tariamąjį „stogą” verslininkui kas mėnesį teko mokėti duoklę. Iš pradžių tai buvo po 400 litų, vėliau suma išaugo iki tūkstančio litų.

Per vienuolika kartų Z.Ažusenis už tariamą apsaugą susimokėjo 9 tūkstančius 800 litų.

Tikino tik gelbėjęs bendrovę

Galiausiai verslininkas buvo priverstas pasirašyti paskolos lapelį, jog S.Bironui skolingas 50 tūkstančių litų, o netrukus turėjo perrašyti ir turėtas „Aviametos” akcijas.

Savo kaltę dėl jam pareikštų įtarimų S.Bironas kategoriškai neigė. Apklausiamas teisme tvirtino, esą bendrovę „Aviameta” įkūrė trys asmenys: jis, Z.Ažusenis bei dar vienas vyras. Bendrovei steigti asmeniškai jis davė 10 tūkstančių litų.

Tačiau matydamas, kad Z.Ažusenis bendrovę varo į bankrotą, tas akcijas perrašė kito asmens vardu.

Bandė gelbėti „Aviametą” nuo bankroto, bet nepavyko. Pradėjus bendrovei bankrutuoti, buvo įsteigta „Sraigmeta”, kurios vienintele akcininke ir direktore tapo jo žmona – Jolanta Bironienė.

Jautėsi lyg būtų šeimininkas

Nukentėjusysis nurodė, jog bendrovę „Aviameta” įkūrė 2001-ųjų liepą.

Pasak Z.Ažusenio, nuo pat bendrovės įkūrimo pradžios jautęs S.Birono susidomėjimą jo verslu. Nuo 2002-ųjų vasaros S.Birono reikalavimu pradėjo mokėti jam pinigus už „stogą”, tai yra ramybę ir galimybę toliau vystyti verslą.

Iš pradžių kelis mėnesius S.Birono bendrininkams jis perdavė po 400 litų, o nuo 2002-ųjų rugpjūčio jau mokėjo po 1000 litų.

Nukentėjusiojo teigimu, paskambinęs S.Bironas pasakydavo, jog atvažiuos jo žmonės, kuriems turės perduoti pinigus.

Nukentėjęs Z.Ažusenis nurodė, kad 2002-ųjų vasaros pabaigoje S.Bironas pradėjo jam daryti spaudimą. Atvažiuodavo į bendrovę su savo sėbrais, kaip juos įvardijo nukentėjusysis, visur vaikščiodavo.

Vėliau S.Birono apetitas išaugo ir jis pradėjo reikalauti parašyti paskolos raštelį 50 tūkstančių litų arba 50 procentų bendrovės „Aviameta” akcijų.

Neatlaikęs spaudimo verslininkas sutiko parašyti minėtą skolos lapelį.

S.Bironas buvo pažadėjęs palikti jį ramybėje ir netrukdyti toliau vystyti verslą.

Gainiojo darbininkus iš darbo

Galiausiai neapsikentęs nuolatinės įtampos, Z.Ažusenis nusprendė nusipirkti patalpas ir savo verslą iškelti kitur.

Tačiau ramybė tęsėsi neilgai. Sužinojęs apie Ramygalos gatvės gale nupirktą pastatą S.Bironas pradėjo reikalauti sumokėti jam 50 tūkstančių litų arba perrašyti akcijas.

Tiek pinigų sumokėti verslininkas negalėjo, nes neturėjo. Be to, nematė jokio reikalo mokėti, nes S.Bironas į jo verslą nebuvo investavęs nė cento.

Tuomet, nukentėjusiojo teigimu, prasidėjo S.Birono spaudimas, grasinimai jam bei jo šeimai. „Siūlas” su savo bendrininkais neleisdavo darbuotojų į darbo vietas, trukdydavo dirbti.

Vienas liudytojas teisme prisiminė, jog buvo atėję du trys vyrai į jo darbo vietą. Atėjūnai pasakė, jog „jūsų šefas nesusimoka nuomos, todėl turite išeiti iš darbo vietos”.

Tokiam paliepimui žmonės pakluso.

Neatlaikę nuolatinės įtampos bei baimindamiesi dėl savo ir šeimos narių gyvybių Ažuseniai nutarė perrašyti S.Bironui visas bendrovės „Aviameta” akcijas. Jos buvo perrašytos S.Birono statytinio vardu.

Vėliau liudytojas tvirtino, jog jis tik formaliai atliko savo pareigas. Suprato, kad „Aviameta” priklauso S.Bironui, o jis esąs tik statytinis.

Tuo tarpu S.Bironas teisme paaiškino, kad akcijos buvo perrašomos kito žmogaus vardu, nes jis neturėjo laiko lakstyti po įstaigas ir tvarkyti popierius, o turėjo rūpintis verslu.

Bandė slapstyti savo šeimą

2003 metų gegužės pradžioje S.Bironas įsidarbino bendrovėje vadybininku.

Tačiau ir perrašius akcijas Z.Ažusenis nebuvo paliktas ramybėje. Buvo reikalaujama, kad pasirašytų dokumentą, jog S.Bironas nieko jam neskolingas. Nukentėjusysis atsisakė tai daryti.

Išsigandęs grasinimų, jog su juo bus fiziškai susidorota, Z.Ažusenis su savo šeima ėmė slapstytis. Du mėnesius negyveno namuose.

Netrukus nukentėjusysis pagalbos kreipėsi į teisėsaugos institucijas.

Kontroliavo centrinę turgavietę

S.Bironui jau ir anksčiau yra tekę susidurti su pareigūnais.

1992 metais Panevėžyje susibūrusi „siūlinių” grupuotė reketavo miesto turgaus prekeivius. Su nepaklusniaisiais buvo negailestingai susidorojama.

Už nusikalstamos gaujos organizavimą, dalyvavimą jos veikloje ir turto prievartavimą S.Bironas stojo prieš teismą. 1995 metais panevėžietis buvo nuteistas 4 metams nelaisvės.

Dar belaukdami teismo „siūliniai” spėjo pasižymėti. Jie sugebėjo papirkti Lukiškių tardymo izoliatoriaus pareigūnus ir buvo nuvežti į šalia Vilniaus esantį Markučių miškelį.

Ten įvyko teismo laukiančių kaltinamųjų susitikimas su giminėmis. Tuomet žemuogių pievelėje besivaišinančią draugiją sulaikė „Aro” pareigūnai.

1996-ųjų vasarą už gerą elgesį S.Bironas buvo paleistas iš laisvės atėmimo vietos. Po to S.Bironui buvo taikomas Užkardymo įstatymas.

Bijojo ir policininkai

2001-ųjų sausio mėnesį pramogų centre „Garsas” švęsdamas draugo gimtadienį „Siūlas” savo elgesiu šokiravo lankytojus. Centro darbuotojai turėjo tenkinti S.Birono ir jo draugų keistus pageidavimus.

Kadangi vienas iš šios neblaivios kompanijos „Garse” šventė gimtadienį, centro darbuotojai jų reikalavimu dainavo „Ilgiausių metų”, šoko rateliu, turėjo barą apstatyti degančiomis žvakėmis.

Lauke S.Bironas nulipdė sniego senį ir centro rūbininką privertė jį įteikti jubiliatui.

Tuo metu pramogų centrą „Garsas” saugojo apsaugos policijos pareigūnai, tačiau jie teigė jokių darbuotojų skundų tą naktį negirdėję. Kaip pasakojo ten buvę žmonės, „Siūlas” netgi matavosi vieno iš pareigūnų uniforminę kepurę.

Pastaruoju metu S.Bironas dirbo bendrovėje „Sraigmeta”, kuri verčiasi metalo konstrukcijų suvirinimu, aviacinės technikos ir lėktuvų remonto darbais.

Darius Krasauskas

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.