JAV ir Prancūzija padidino spaudimą Iranui dėl branduolinės programos

Jungtinės Valstijos ir Prancūzija penktadienį dar labiau padidino spaudimą Iranui grįžti prie derybų dėl šalies branduolinės programos ir pakartojo grasinimus šį reikalą perduoti svarstyti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai.

„Tikimės, kad Teheranas sugrįš prie derybų stalo, kitu atveju šis klausimas gali būti perduotas svarstyti JT Saugumo Tarybai”, – per spaudos konferenciją po susitikimo su Prancūzijos lyderiais pareiškė JAV valstybės sekretorė Kondoliza Rais (Condoleezza Rice).

„Iranui reikia vėl pradėti derėtis ir įgyti tarptautinės visuomenės pasitikėjimą, kad jis nežada gaminti masinio naikinimo ginklų”, – pridūrė ji, stovėdama šalia Prancūzijos užsienio reikalų ministro Filipo Dusto Blazi (Philippe Douste-Blazy).

Jungtinės Valstijos ir Europos šalys mano, kad Iranas siekia slapta gaminti branduolinius ginklus, tačiau Teheranas tai atkakliai neigia ir tvirtina, jog šalies branduolinė programa skirta itin taikiems tikslams – elektros energijos gamybai.

F. Dusto Blazi teigimu, JAV ir Prancūzija sutiko, kad tarptautinei visuomenei šiuo klausimu reikia turėti tvirtą ir nepalenkiamą nuomonę, tačiau neatmesti ir galimybės derėtis.

K. Rais, šią savaitę susitikusi su Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Rusijos vadovais, mėgino surasti bendrą strategiją, kaip nutraukti įtariamą Irano branduolinių ginklų programą.

Ji taip pat tikisi sulaukti paramos apskųsti Iraną JT Saugumo Tarybai po to, kai su šia galimybe sutiko Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA), tačiau nenustatė tikslios datos.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija vedė derybas su Iranu dėl šalies atominės programos, tačiau diskusijos nutrūko rugpjūtį.
2005-10-14 16:42

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.